FBI a declasificat un document la ordinul lui Biden

  • 12 Septembrie 2021 11:12
FBI a declasificat un document la ordinul lui Biden

Biroul Federal de Investigații (FBI) a făcut public sâmbătă primul document legat de investigația sa asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA și de acuzațiile privind sprijinul guvernului Arabiei Saudite pentru atacatori, în urma unui ordin executiv al președintelui Joe Biden, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Rudele victimelor i-au cerut lui Biden să nu participe la evenimentele comemorative de sâmbătă, când s-au împlinit 20 de ani de la atentate, dacă nu va declasifica documente despre care susțin că vor arăta sprijinul autorităților saudite pentru atacuri.

Documentul de 16 pagini, parțial editat, făcut public de FBI arată contacte între atacatorii care au deturnat avioanele și complici saudiți, dar nu și dovezi privind o eventuală implicare a guvernului de la Riad în atacuri, care au făcut aproape 3.000 de morți.

Arabia Saudită a susținut întotdeauna că nu a avut nicio implicare în atacuri.

Într-o declarație emisă la 8 septembrie, ambasada saudită la Washington a transmis că Arabia Saudită a susținut mereu transparența în jurul evenimentelor de la 11 septembrie 2001 și salută publicarea de către SUA a unor documente clasificate legate de atacuri.

Cincisprezece dintre cei 19 atacatori erau din Arabia Saudită. O comisie a guvernul american nu a găsit dovezi că Arabia Saudită a finanțat direct Al-Qaida, grupul protejat de talibani în Afganistan la acel moment. Comisia a lăsat fără răspuns întrebarea dacă oficiali saudiți ar fi făcut totuși individual asta.

Familiile a circa 2.500 dintre victime și peste 20.000 de persoane care au fost rănite, firme și diverși asiguratori au dat în judecată Arabia Saudită și au cerut despăgubiri de miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău