Fazele de securizare și de consolidare a catedralei Notre-Dame din Paris au fost finalizate

  • 18 Septembrie 2021 16:49
Fazele de securizare și de consolidare a catedralei Notre-Dame din Paris au fost finalizate

Faza de securizare și de consolidare a catedralei Notre-Dame din Paris, devastată în urmă cu doi ani de un incendiu, au fost finalizate, urmând etapa lucrărilor de restaurare, au anunțat sâmbătă autoritățile, potrivit AFP.

Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a devastat turla din lemn a catedralei Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa. Fleșa s-a prăbușit și o mare parte din acoperiș a fost transformat în cenușă, incident care a creat un val de emoții la nivel mondial.

''Lucrările de securizare și de consolidare a catedralei Notre-Dame din Paris, care au debutat pe 16 aprilie 2019 (ziua care a urmat incendiului), au fost aduse la bun sfârșit conform calendarului stabilit'', a anunțat instituția publică însărcinată cu conservarea edificiului într-un comunicat.

''Catedrala este în acest moment deplin securizată'' în urma unei etape care a cuprins în principal demontarea schelelor care se aflau pe clădire în momentul incendiului, ''demontarea orgii, curățarea a două dintre capele, plasarea unor elemente de susținere din lemn dedesubtul contraforților, degajarea și sortarea vestigiilor, precum și securizarea punctului de intersecție cu transeptul'', se mai explică în comunicat.

În paralel, ''faza de restaurare a fost pregătită în mod activ și este acum ferm angajată înaintea lansării, în această iarnă, a primelor lucrări de restaurare'', se mai precizează în document.

Președintele Emmanuel Macron a promis că edificiul va fi reconstruit într-o perioadă de cinci ani. Lucrările nu vor putea fi finalizate în acest interval. În schimb, monumentul trebuie redat circuitului religios până pe 16 aprilie 2024, când este preconizată celebrarea unei slujbe în naos, a anunțat în decembrie 2020 generalul Georgelin, președintele instituției însărcinate cu reconstrucția catedralei.

Urmează în scurt timp lansarea unei licitații pentru selectare companiilor care vor lua parte la lucrările de restaurare și a unei ''companii care să realizeze curățarea în profunzime a zidurilor interioare și a podelelor catedralei la începutul acestei luni''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău