Fazanul - cadoul vânătorilor pentru ei înșiși. Această pasăre a fost adusă în R. Moldova cu aproximativ 100 ani în urmă pentru a fi vânată

  • 23 Septembrie 2022 13:40
Fazanul - cadoul vânătorilor pentru ei înșiși. Această pasăre a fost adusă în R. Moldova cu aproximativ 100 ani în urmă pentru a fi vânată

Sezonul de vânătoare în Republica Moldova se desfășoară în perioada 21 septembrie-15 ianuarie 2023. Dintre toate speciile care prezintă interes vânătoresc, cea mai emblematică este fazanul de vânătoare. Această pasăre a fost adusă la noi cu aproximativ 100 ani în urmă pentru a fi vânată, anunță Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Cu aproximativ 100 ani în urmă, fazanul a fost introdus în Republica Moldova pentru a fi vânat. Această specie mai este numită și „fazan de vânătoare”, care nu e altceva decât o formă hibridă rezultată din încrucișarea mai multor subspecii, pe care vânătorii o eliberează în natură în fiecare an.

Deși este îndrăgit de vânători, fazanul a ajuns să fie o specie invazivă, provocând multiple probleme de mediu.

De unde vine fazanul?

Fazanul este nativ în extrema estică a continentului asiatic: Siberia, Coreea, China și Taiwan, iar în Europa a fost adus prin antichitate (anii 1300 î.e.n.). Conform mitologiei grecești, Argonauții au pornit într-o expediție spre Colchida – un tărâm caucazian, situat în vestul Georgiei de astăzi. Ei au găsit acolo niște păsări interesante și frumoase, care ocupau platoul fertil al râului Phasis. Prin urmare, le-au numit „fazani” - nume care a ajuns să facă parte din vocabularul tuturor culturilor care au cunoscut această pasăre.

Argonauții au adus cu ei înapoi în patrie câțiva fazani, care au obținut numele de „fazani de Colchida” - de-a lungul secolelor ei s-au aclimatizat și s-au naturalizat, devenind parte a faunei balcanice și supraviețuind până în zilele noastre.

Ulterior, sub auspiciul romanilor, fazanii au ajuns în majoritatea provinciilor din imperiu, inclusiv în insulele britanice. Aici, în secolul X, apar primele hibridizări ale speciei, făcute în scopul obținerii unei varietăți robuste și potrivite pentru vânat.

Astfel, fazanul de Colchida a fost încrucișat cu fazanul chinez și fazanul japonez sau verde. Din această încrucișare a rezultat fazanul comun, specie care apoi s-a răspândit în toată Europa cu ajutorul omului și s-a perpetuat până în zilele noastre.

Cum au numit oamenii de știință această nouă specie? Phasianus colchicus, în amintirea strămoșului adus din Colchida.

Însă adevărații fazani de Colchida, aduși de argonauți în Grecia, au continuat să trăiască în Balcani, chiar dacă au pierdut mult teren în fața verișorilor mai „corciți”. În prezent, au statut de specie periclitată, iar ultimele rămășițe ale populației balcanice supraviețuiesc astăzi în pădurea Kotza Orman din Nestos (Grecia), având o populație estimată în 2005 la 100–200 de păsări adulte (Cartea Roșie a Greciei, 2009). În rest, întregul teritoriu al continentului european este populat de această formă hibridă, numită în limbaj popular „fazan de vânătoare”.

 Continuarea citiți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău