Favorizarea evidentă a unor concurenți electorali, acuzații fără dreptul la replică și politică editorială concertată - cele mai frecvente încălcări în presa online, în contextul campaniei pentru prezidențiale (raport)

  • 06 Octombrie 2020 15:41
Favorizarea evidentă a unor concurenți electorali, acuzații fără dreptul la replică și politică editorială concertată - cele mai frecvente încălcări în presa online, în contextul campaniei pentru prezidențiale (raport)

Favorizarea evidentă a unor concurenți electorali, acuzații fără dreptul la replică și politică editorială concertată – sunt cele mai frecvente încălcări în presa online, în contextul campaniei pentru prezidențiale.

Un raport al Asociației Presei Independente (API) arată că de multe ori, în materialele de presă nu este prezentată sursa a doua, iar unele mass-media par să fi adoptat politici denigratoare în raport cu anumiți concurenți electorali. Experții au analizat în perioada 15-30 septembrie, 12 portaluri de știri.

Ei au observat că în aproape toate cazurile cel mai vizibil candidat la prezidențiale a fost Igor Dodon, care, de multe ori, a fost prezentat în context favorabil. Directorul executiv al API, Petru Macovei, consideră că unele portaluri nu sunt interesate să reflecte procesul electoral, ci mai mult să servească intereselor unor politicieni.

„Unele portaluri au însă o politică editorială îndreptată spre promovarea unor candidați, fie spre discreditarea oponenților acestora. Fie au ambele scopuri. Procesul electoral și CEC nu sunt printre temele preferate de mass-media. Asta demonstrează faptul că instituțiile media au o agendă diferite de cele ale publicului, pentru că furnizează în special atacuri la adresa unor candidați și preferă să ofere materiale partizane despre candidați”, a declarat Petru Macovei.

Raportul API arată că „portalurile Actualitati.md, Aif.md și Kp.md au o politică editorială asemănătoare și abordări concertate, fiind interpretate părtinitor, în mod aproape identic, acțiunile, declarațiile și comentariile acelorași actori politici”. Și vedomosti.md, noi.md, sputnik.md și gagauz.info l-au favorizat direct de Igor Dodon. Și pe portalul Unimedia.info,  Igor Dodon apare în contexte pozitive. Candidatul PPDA, Andrei Năstase, de asemenea a apărut deseori în context pozitiv, iar candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov, a fost promovată în materiale cu caracter publicitar evident, nemarcate corespunzător.

Potrivit raportului, realitatea.md a favorizat-o ușor pe candidata PAS, Maia Sandu. Materialele de presă de pe agora.md și newsmaker.md au fost în general nepărtinitoare.

Monitorizarea campaniei electorale are loc în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și va continua până în ziua alegerilor, eventual, și în turul doi al scrutinului, iar API va prezenta rapoarte săptămânale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,27
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău