Fără taxe pe bagaje de mână sau pe locurile din avion: Parlamentul European cere companiilor aeriene să renunțe la aceste practici

  • 07 Octombrie 2023 17:10
Fără taxe pe bagaje de mână sau pe locurile din avion: Parlamentul European cere companiilor aeriene să renunțe la aceste practici

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită companiilor aeriene standarde uniforme pentru bagajele de mână ale călătorilor. Europarlamentarii intenționează să interzică taxarea, de către companiile aeriene, a bagajelor de mână sau ”de cabină”. Impunerea de prețuri în acest caz e considerată a fi o decizie ”nedreaptă”, pe considerentul că bagajul de mână ”reprezintă un aspect necesar al călătoriei cu avionul”, scrie digi24.ro.

Există patru cuvinte care bagă frica în orice reprezentant al unei companii aeriene low-cost: ”Bagaj de mână gratuit”. Fix aceasta este și intenția parlamentarilor europeni, după adoptarea unei rezoluții care prevede că sunt necesare ”reguli europene consistente” cu privire la prețurile și dimensiunile bagajelor de mână.

”Textul (rezoluției), adoptat prin vot deschis, evidențiază îngrijorările cetățenilor legate de neplăcerile și disconfortul provocate de regulile incoerente ale companiilor aeriene privind bagajele de mână”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

În prezent, nu există o regulă general valabilă pentru toate companiile aeriene cu privire la bagajul de cabină. Politica anumitor companii în privința acestor bagaje ”creează taxe ascunse, ceea ce face mai dificil procesul de comparare a prețurilor”, arată europarlamentarii. „Nu poți comercializa un drept și nici nu poți desfășura un model de business obținând profit în timp ce calci în picioare drepturile consumatorului”, a declarat europarlamentarul REPER Jordi Cañas.

Alte costuri ascunse care ar trebui eliminate: taxarea alocării locurilor în avion

Conform rezoluției, companiile aeriene vor trebui să renunțe la taxarea bagajelor de mână/cabină în cazul în care acestea au dimensiuni ”rezonabile” și se supun unor standarde general valabile cu privire la aceste dimensiuni.

În comunicatul  PE se arată că Curtea de Justiție a UE a constatat încă din 2014 că liniile aeriene nu ar trebui să perceapă un cost suplimentar pentru bagajele de mână ”cu condiția ca aceste bagaje de mână să îndeplinească cerințe rezonabile în ceea ce privește greutatea și dimensiunile lor și să respecte cerințele de securitate aplicabile”. Astfel, europarlamentarii au subliniat că, atunci când va revizui legislația actuală a UE privind serviciile aeriene, Comisia Europeană ar trebui să pună în aplicare pe deplin hotărârea relevantă a Curții de Justiție a UE.

De asemenea, noua legislație europeană ar trebui să abordeze și alte costuri ascunse impuse de companiile aeriene, cum e cazul taxelor legate de alocarea locurilor, de exemplu, susțin eurodeputații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău