Fără progrese în negocierile privind complexul hidroenergetic Dnestrovsk. Ucraina ignoră cererile R.Moldova
-
13 Ianuarie 2019 10:09
După o pauză de trei ani au fost reluate ședințele bilaterale moldo-ucrainene privind protecția mediului la funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, anunță Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).
Rezultatele acestor reuniuni sunt însă nule, constată Mold-Street.com
„Până în prezent au fost organizate un șir de întruniri ale împuterniciților ambelor guverne, însă progrese în ceea ce privește negocierea prevederilor de protecție a mediului la funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean nu au fost constatate, ambele părți menținându-și poziția sa", a declarat în cadrul unei ședințe tehnice la MADRM, secretarul de stat pe probleme de mediu, Valentina Țapiș.
În aceeași ordine de idei, șeful adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu, a informat participanții la ședință despre rezultatele colaborării cu partea ucraineană pe bazinul râului Nistru în context transfrontalie.
„Republica Moldova și Ucraina sunt parte a Convenției privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în context Transfrontalier, adoptată la Espoo, aceasta este o organizație internațională care reglementează evaluarea impactului asupra mediului în situația în care un anumit proiect are impact transfrontalier”, a precizat Radu Cazacu.
De notat că un an în urmă, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunța că Republica Moldova este aproape de un compromis cu Ucraina pentru soluționarea problemelor ecologice ale râului Nistru, provocate de complexul hidroenergetic Dnestrovsk.
Megaproiect energetic
Construcția nodului hidrotehnic de la hotarul moldo-ucrainean a început încă în 1981. Acesta include două centrale hidroelectrice în funcțiune și o megacentrală în construcție la Novodnestrovsk.
CHE-2 este amplasată la 10 kilometri în apropiere de satul Naslavcea, Ocnița care a fost pusă în funcțiune în perioada 1982-2002.
După destrămarea URSS, proiectul a fost stopat o perioadă din lipsă de bani. Cu 12 ani în urmă lucrările au fost reluate. Proiectul este unul de proporții gigantice și ar urma să fie al șaselea ca mărime în lume. Costul acestuia este estimat la 1,2 miliarde de dolari, iar capacitatea viitoarei megahidrocentrale de acumulare de la Novodnestrovsk ar urma să fie de 2.300 MW.
O parte din lacul de acumulare a centralei se află pe teritoriul Republicii Moldova, iar funcționarea instalațiilor afectează flora și fauna râului Nistru.
Ucraina ignoră cererile Moldovei
O anchetă publicată anterior a scos la iveală că Moldova a făcut mai multe cedări Ucrainei, inclusiv și o parte din teritoriul țării, necesar pentru infrastructura complexului.
Guvernul de la Kiev a înaintat Chișinăului pe 25 august 2017 un proiect de Acord privind asigurarea funcționării Complexului hidroenergetic nistrean pentru a obține în arendă terenul dorit pentru o perioadă de 49 de ani, iar valabilitatea Acordului privind funcționarea complexului să fie 99 de ani cu o prelungire automată pentru același termen.
Aceasta chiar dacă Kievul a ignorat cerințele Chișinăului formulate în protocolul din 2013 ale unui acord privind funcționarea Complexului nistrean, în special solicitările cu privire la debitul de 250 de metri cubi pe secundă.
Arenda acestui spațiu, în opinia experților moldoveni, va duce inevitabil la pierderea în totalitate a posibilității Moldovei de a interveni în reglementarea scurgerii Nistrului pe teritoriul Moldovei. Cu toate acestea, potrivit unor funcționari, asupra membrilor grupului de experți în problema acestui acord, se fac presiuni la nivel de Guvern pentru a nu pune piedici Ucrainei.
Anterior, mai multe organizații ecologiste au semnalat că acordul pe care urmează să îl semneze cele două țări, referitor la Complexul hidroenergetic Dnestrovsk ar dezavantaja Chișinăul și nu stipulează compensarea daunelor aduse ecosistemului râului Nistrul, din partea Ucrainei, care intenționează să mai construiască alte 6 hidrocentrale.