FAO și Japonia ajută gospodăriile rurale moldovenești să depășească efectele crizei

  • 27 Ianuarie 2023 16:54
FAO și Japonia ajută gospodăriile rurale moldovenești să depășească efectele crizei

Un proiect în valoare de 840 de mii de dolari va fi derulat pentru a ajuta 3 600 de gospodării agricole rurale extrem de vulnerabile. Inițiativa va fi implementată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură cu sprijinul financiar din partea Guvernului Japoniei, transmite IPN.

Proiectul face parte din Programul de Răspuns de Urgență al FAO în Republica Moldova și va contribui, împreună cu alte două proiecte, la atenuarea efectelor crizei în curs. Beneficiarii proiectului vor primi inputuri agricole pentru cultivarea cerealelor și creșterea legumelor și pentru întreținerea animalelor. De asemenea, pentru ei vor fi organizate instruiri privind bunele practici agricole de creștere a rezilienței la schimbările climatice.

Ambasadorul japonez în Moldova, Yamada Yoichiro, a declarat că Japonia, împreună cu FAO, sprijină micii fermieri și vor contribui la asigurarea securității alimentare în Republica Moldova”. „Vom continua să oferim sprijin poporului Republicii Moldova, care este afectat de impactul agresiunii Federației Ruse în Ucraina”, a notat oficialul.

Cel mai recent raport FAO privind evaluarea impactului secetei și a prețurilor ridicate la inputurile agricole asupra culturilor și nivelului de aprovizionare al țării cu alimente constată că micii fermieri sunt producătorii agricoli care sunt afectați cel mai grav din cauza secetei și a războiului. Accesul lor la semințe, la hrană pentru animale și îngrășăminte este limitat, iar ratele mari ale dobânzilor la credite le limitează capacitatea de a utiliza serviciile de finanțare. Ca răspuns, proiectul va furniza micilor fermieri inputuri agricole și va folosi expertiza FAO pentru a le consolida reziliența la  șocurilor economice.

Reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle, este încrezător că acest proiect își va atinge scopul. „Fără asistența de urgență necesară, fermierii își vor pierde veniturile iar nivelul de insecuritate alimentară va crește”, a notat Raimund Jehle.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, susține că acest proiect este un pas esențial, care dă posibilitatea a mii de gospodării agricole vulnerabile să beneficieze de sprijinul atât de necesar.

Din martie 2022, FAO implementează în Republica Moldova un program de asistență de urgență cu un buget total de aproape 3,5 milioane de dolari din care 500 de mii au fost alocați din fondurile proprii ale Organizației, iar restul fondurilor au fost mobilizate cu suportul altor donatori.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău