FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut și în luna mai, chiar dacă prețul grâului continuă să crească
-
03 Iunie 2022 13:23
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor și în luna mai, pentru a doua lună consecutivă, după ce în luna martie a atins un maxim istoric, chiar dacă prețurile la cereale și carne continuă să crească, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna mai 2022, acest indice a scăzut cu 0,6% comparativ cu luna aprilie, până la 157,4 puncte, față de valoarea revizuită de 158,3 puncte atinsă în luna aprilie, scrie agrobiznes.ro.
În pofida scăderii timide înregistrate în luna mai, acest indice este cu 22,8% mai mare decât în luna mai 2021, creștere care se datorează în parte și îngrijorărilor cu privire la impactul invaziei rusești în Ucraina.
Reculul indicelui FAO în luna mai comparativ cu luna aprilie se datorează scăderilor înregistrate la prețul lactatelor, uleiurilor vegetale și zahărului. Pe de altă parte, prețul cărnii calculat de FAO a crescut până la un maxim istoric, iar prețul cerealelor a crescut și el cu 2,2%, ca urmare a scumpirii grâului cu 5,6% comparativ cu luna aprilie și cu 56,2% comparativ cu luna mai a anului trecut.
Potrivit FAO, prețurile internaționale la grâu au crescut ca reacție la interdicția exporturilor anunțată de India dar și a îngrijorărilor cu privire la condițiile culturilor din mai multe state exportatoare precum și a revizuirii prognozelor de producție în cazul Ucrainei din cauza războiului.
Pe de altă parte, prețurile la uleiurile vegetale au scăzut cu 3,5% comparativ cu luna aprilie, unul dintre motive fiind și decizia Indoneziei de a elimina embargoul cu privire la exporturile de ulei de palmier, la care se adaugă cererea redusă la nivel global pentru ulei de soia și rapiță având în vedere costurile ridicate din ultimele luni
„Restricțiile la export creează incertitudine pe piață și pot declanșa explozii ale prețurilor și volatilitate mărită. Scăderea prețurilor la uleiuri vegetale arată cât de important este atunci când aceste restricții sunt eliminate, iar exporturile sunt lăsate să se deruleze fără probleme”, a subliniat economistul șef de la FAO, Maximo Torero Cullen.
Tot vineri, FAO a dat publicității și un set de estimări cu privire la producția mondială de cereale în 2022. FAO se așteaptă la o o scădere a producției mondială de cereale până la 2,784 miliarde de tone, cu 16 milioane de tone mai puțin decât producția record estimată pentru 2021.
Cel mai important declin este preconizat la porumb, urmat de grâu și orez, în timp ce producția de orz și sorg ar urma să crească.
„Aceste estimări au la bază condițiile culturilor însămânțate deja și a intențiilor de plantare pentru culturile care urmează să fie însămânțate”, precizează FAO.
În plus, cantitatea de cereale utilizată la nivel mondial este prognozată să scadă în 2022/23 cu 0,1% comparativ cu nivelul din 2021/2022 până la 2,788 miliarde de tone, ceea ce ar reprezenta prima contracție din ultimii 20 de ani.
Această scădere ar urma să fie rezultatul unei diminuării a cantități de cereale utilizată ca nutreț pentru animale, în timp ce consumul global de cereale în scop alimentar ar urma să continue să crească în paralel cu evoluția populației globului.