FAO: Milioane de persoane riscă să fie afectate de malnutriție din cauza războiului din Ucraina

  • 11 Martie 2022 16:55
FAO: Milioane de persoane riscă să fie afectate de malnutriție din cauza războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea avea consecințe dramatice pentru distribuția alimentelor în țările în curs de dezvoltare, conform unei previziuni a Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), relatează dpa, citat de Agerpres.

Dacă vor exista reduceri majore ale exportului de cereale din Ucraina și Rusia și prețurile vor crește la nivel mondial, milioane de persoane ar putea fi amenințate să sufere de malnutriție până anul viitor, potrivit FAO.

FAO estimează că numărul persoanelor subnutrite la nivel mondial va crește cu 8 milioane ajungând până la 13 milioane până în 2023 dacă războiul din Ucraina va continua luni de zile.

Regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, împreună cu Africa subsahariană, ar fi afectate în mod special.

Potrivit FAO, aproximativ 50 de țări din întreaga lume depind de importurile de grâu din Ucraina sau Rusia. Rusia este cel mai mare furnizor de grâu la nivel mondial, în timp ce Ucraina ocupă locul al cincilea în statistici.

"Intensitatea și durata conflictului rămân incerte. Perturbările probabile ale activităților agricole ale acestor doi mari exportatori de produse de bază ar putea escalada grav insecuritatea alimentară la nivel global, în condițiile în care prețurile alimentelor sunt deja ridicate și volatile la nivel internațional", a declarat directorul general al FAO, Dongyu Qu, într-un comunicat.

Nu este clar dacă alte țări vor putea umple golul iminent al aprovizionărilor, a mai spus oficialul FAO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău