FAO: Micii fermieri trebuie să coopereze pentru un acces mai bun pe piețele internaționale  

  • 01 Iunie 2018 11:41
FAO: Micii fermieri trebuie să coopereze pentru un acces mai bun pe piețele internaționale  

Terenul fragmentat, accesul limitat la finanțare și dezinformarea producătorilor de alimente la scară mică se numără printre principalele bariere în calea progresului, evidențiate într-un nou raport FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură). Una dintre concluziile principale ale studiului este că micii fermieri din Republica Moldova ar putea forma asociații și cooperative pentru servicii pentru a îmbunătăți comercializarea produselor lor și pentru a obține acces la piețele internaționale, transmite IPN.

Soluția ar putea părea simplă, însă există multe bariere, inclusiv distanța dintre fermele de același tip, insuficientă informație în rândul agricultorilor cu privire la avantajele cooperării și lipsa accesului fermierilor la informația de pe piață.

Guvernului i se recomandă să ia în considerare acordarea de subvenții pentru a contribui la scăderea dobânzilor plătite de agricultori pentru împrumuturi. De asemenea, fermierii ar beneficia de un acces îmbunătățit la creditele pentru investiții pe termen lung.

„Creditele pentru investiții în Republica Moldova se oferă de obicei pe o perioadă de la trei până la cinci ani, ceea ce nu este suficient pentru finanțarea plantațiilor perene sau a echipamentelor post-recoltare, cum ar fi instalațiile de depozitare la rece”, a declarat Pavel Kiparisov, co-autor al studiului.

Documentul recomandă simplificarea procedurii de solicitare a subvențiilor guvernamentale și sugerează ca aceste subvenții să fie acordate fermierilor înainte ca aceștia să investească banii proprii.

În revizuirea lanțurilor valorice pentru prune și fructele de pădure, studiul evidențiază importanța primordială a existenței în apropiere a facilităților de procesare și necesitatea unor facilități suplimentare pentru a efectua testarea genetică a materialului vegetal.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău