Familiile vulnerabile vor primi lemne pentru foc într-un proiect cu susținere europeană

  • 04 Februarie 2022 13:44
Familiile vulnerabile vor primi lemne pentru foc într-un proiect cu susținere europeană

În următoarele 16 luni, 40 de mii de familii vulnerabile din Republica Moldova vor primi un ajutor financiar unic în valoare de 1000 de lei, iar 6 mii de gospodării vor primi lemne și brichete pentru foc. Asistența este acordată în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană și realizat de organizația People in Need Moldova. Valoarea totală a proiectului se estimează la 5 milioane de euro, transmite IPN.

Georgiana Cremene, director de țară People in Need Moldova, a menționat la lansarea proiectului că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2019 în Republica Moldova rata absolută de sărăcie era de 25,2%. Ulterior, această rată a fost agravată de criza pandemică și de criza energetică. Totodată, gradul general de îndatorare al populației a crescut cu 34%, până la finele anului trecut. Această reprezintă cea mai mare creștere de pe continentul european al gradului de îndatorare a populației, a subliniat Georgiana Cremene.

De ajutoare financiare și materiale din partea UE vor beneficia vârstnicii solitari, persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii, dar și alte familii cu venituri mici.

Totodată, în cadrul proiectului, 20 de organizații ale societății civile vor primi granturi, în valoare de 5-60 de mii de euro. La fel, se va efectua un studiu care va stabili în ce măsură oamenii au intrat în datorii ca urmare a crizei energetice și se va organiza și o campanie de sensibilizare, în cadrul căreia populația va fi informată cum să își reducă datoriile.

Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova, a spus că „pandemia COVID-19 afectează oamenii peste tot în lume, mai ales grupurile vulnerabile. Criza energetică agravează si mai mult situația. Ambasadorul a menționat că, în decembrie 2021, UE a furnizat asistență Republicii în valoare de peste 6 milioane de euro, pentru a diminua impactul creșterii prețurilor la gaz asupra persoanelor defavorizate. Adițional, UE furnizează un grant de 50 de milioane de euro, care este o primă componentă pentru susținerea familiilor afectate de această criză energetică și pentru a fortifica capacitățile Guvernului Republicii Moldova în domeniul reformelor pentru sectorul energetic.

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a spus că „încă de la începutul mandatului, asigurarea bunăstării populației a reprezentat o preocupare constantă a actualului Guvern, chiar dacă trebuie gestionate în paralel trei crize majore: criza din domeniul energiei, pandemia și creșterea prețurilor”. Pentru a susține populația defavorizată, a fost majorat cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului, de la 500 la 700 de lei, a fost simplificată procedura de accesare a acestui ajutor și a fost majorat numărul familiilor beneficiare de o astfel de alocație, a specificat premierul. A fost elaborat un mecanism de compensare a diferenței de tarife pentru gazele naturale și energie termică, în perioada noiembrie 2021-martie 2022, pentru toți consumatorii casnici. În total, 746 de mii de familii beneficiază de compensarea creșterii prețurilor în factură.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău