Familia activistului Malcolm X a cerut redeschiderea anchetei privind asasinarea acestuia

  • 22 Februarie 2021 10:07
Familia activistului Malcolm X a cerut redeschiderea anchetei privind asasinarea acestuia

Fiicele activistului afro-american pentru drepturi civile Malcolm X au cerut redeschiderea anchetei privind asasinarea tatălui lor în lumina unor noi mărturii apărute în spațiul public și care acuză Poliția din New York și FBI-ul, informează AFP, potrivit Agerpres.

Contactat duminică de AFP, un purtător de cuvânt al Procurorului din Manhattan a precizat că "examinarea" dosarului este "în curs de desfășurare".

Într-o conferință de presă a fost prezentată o scrisoare redactată de un fost polițist newyorkez, în prezent decedat, care acuză forțele de ordine, Poliția din New York și FBI-ul, de complicitate la crimă.

Potrivit unui văr al lui, acel polițist, care era de culoare și acționa sub acoperire, s-a apropiat, la cererea superiorilor lui, de anturajul activistului Malcolm X și a arestat doi dintre bodyguarzii acestuia, cu doar câteva zile înainte de comiterea asasinatului.

Pe 21 februarie 1965, în urmă cu 55 de ani, activistul Malcolm X - al cărui nume real era El-Hajj Malik El-Shabazz - ar fi fost astfel privat de prezența celor doi bodyguarzi atunci când s-a prezentat pentru a susține o alocuțiune la Audubon Ballroom, o sală de spectacole din nordul cartierului Manhattan, unde a fost ucis de gloanțele trase de trei bărbați.

Fostul polițist, care dorea ca mărturia lui să devină publică abia după moartea lui, afirma că Poliția din New York (NYPD) și FBI au păstrat secrete anumite aspecte ale dosarului.

În februarie 2020, după difuzarea unui documentar pe Netflix, "Who Killed Malcolm X?", procurorul din Manhattan, Cyrus Vance, a cerut echipelor din subordinea lui să examineze acel dosar, pentru a stabili dacă ancheta ar trebui redeschisă.

Contactată duminică de AFP, Poliția din New York a precizat că a transmis biroului procurorului "toate arhivele legate de acest dosar". NYPD "rămâne dispusă să contribuie la această reexaminare indiferent în ce manieră va fi realizată aceasta".

Contactat de AFP, Biroul FBI din New York nu a dorit să comenteze aceste informații.

"Orice element care ne permite să cunoaștem mai bine adevărul despre această teribilă tragedie ar trebui să fie examinat cu atenție", a declarat Ilyasah Shabazz, una dintre cele trei fiice ale lui Malcolm X prezente la acea conferință de presă, dintre cele șase pe care activistul de culoare le-a avut cu soția lui, Betty. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău