Falimentul SVB: Nu există un „risc semnificativ" de contagiune în UE, potrivit comisarului european Paolo Gentiloni

  • 13 Martie 2023 18:20
Falimentul SVB: Nu există un „risc semnificativ

Falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB) nu implică "un risc semnificativ" pentru sistemul financiar european, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, relatează agențiile Agerpres.

„Nu avem o contagiune directă și posibilitatea unui impact direct este ceva ce trebuie să supraveghem, dar în acest moment nu vedem un risc semnificativ", a declarat Gentiloni la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din zona euro.

Un val de retragere a depozitelor a provocat săptămâna trecută falimentul a trei bănci americane, SVB, Signature Bank și Silvergate Bank, cea din urmă fiind o bancă mai mică și cunoscută pentru legăturile sale privilegiate cu zona criptomonedelor. SVB, care nu a reușit să facă față retragerilor masive ale depozitelor, a fost închisă vineri de către autoritățile americane.

Acestea din urmă au anunțat duminică o serie de măsuri pentru a asigura persoanele fizice și companiile asupra solidității sistemului bancar american, în special garantarea retragerii integrale a depozitelor de la SVB.

Americanii pot "avea încredere" în sistemul lor bancar, întrucât acesta este "solid", a dat asigurări luni și președintele american Joe Biden, în timp ce autoritățile încearcă să evite cu orice preț o stare de panică ce ar împinge deponenții la retrageri masive din bănci, un "bank run" cu efecte potențial devastatoare.

"Apreciem și am luat notă de inițiativa autorităților americane pentru a evita o contagiune în SUA", a mai declarat comisarul Paolo Gentiloni, adăugând că Bruxellesul "urmărește situația în contact strâns cu Banca Centrală Europeană (BCE)", în timp ce băncile europene iau măsurile corespunzătoare pentru a înlătura riscul de contagiune.

Comentând asupra scăderii valorii indicilor bursieri în Europa după colapsul SVB, comisarul european a apreciat că o asemenea situație era de așteptat. "Era ceva previzibil, dar acesta este un lucru. Evaluarea existenței unui risc real de contagiune este un alt lucru. Nu cred că în acest moment avem un risc real de contagiune în Europa", a insistat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău