Falimentul operatorului britanic Thomas Cook declanșează un tsunami pe piața turismului din întreaga lume

  • 11 Octombrie 2019 10:32
Falimentul operatorului britanic Thomas Cook declanșează un tsunami pe piața turismului din întreaga lume

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunțat intrarea în faliment în data de 23 septembrie, după ce nu a putut strânge fondurile necesare pentru supraviețuire, în condițiile în care datoriile depășeau 1,7 miliarde de lire sterline, scrie Agerpres.

Compania înființată în anul 1841 deținea hoteluri, stațiuni turistice, companii aeriene și nave de croazieră, dar se lupta pentru supraviețuire după ce creditorii amenințaseră că se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. La data anunțului de intrare în faliment, nu mai puțin de 600.000 de turiști din întreaga lume au fost blocați în vacanțele organizate de Thomas Cook. 150.000 dintre ei erau britanici.

Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an și deservea 19 milioane de clienți pe an, din 16 țări. De mai mulți ani însă compania era afectată de o concurență acerbă între tour-operatori și un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului și deprecierii lirei.

La două săptămâni de la anunțul privind falimentul gigantului Thomas Cook, autoritățile britanice au anunțat finalizarea unei operațiuni de repatriere a celor 140.000 de turiști britanici blocați în întreaga lume.

Pe data de 7 octombrie, autoritatea aeronautică civilă din Marea Britanie (CAA) a precizat că operațiunea, botezată 'Matterhorn', a reprezentat cea mai importantă operațiune de repatriere de după cel de-al doilea război mondial. În total, un număr de 150 de avioane au efectuat 746 de zboruri și au permis repatrierea a aproximativ 140.000 de persoane de la debutul operațiunii 'Matterhorn', în data de 23 septembrie, la câteva ore după ce touroperatorul Thomas Cook și-a anunțat falimentul.

 

Pe de altă parte, operatorul britanic de turism Hays Travel a anunțat că va cumpăra toate oficiile turistice din Marea Britanie ale touroperatorului Thomas Cook, tranzacția urmând să ducă la potențiala salvare a 2.500 de locuri de muncă.

Grupul Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, avea 22.000 de angajați la nivel mondial, dintre care 9.000 numai în Marea Britanie, care și-au pierdut locul de muncă odată cu falimentul companiei. Hays Travel va achiziționa toate cele 555 de oficii turistice și va căuta să angajeze foștii angajați de la operațiunile de retail ale Thomas Cook.

Falimentul Thomas Cook s-a rostogolit către mai multe țări, piețe mari de turism și economiile lor precum cele din Spania, Grecia și Turcia fiind afectate, dar acționarii și creditorii companiei. De altfel, toate filialele Thomas Cook din alte trei țări europene - Germania, Austria și Polonia - au declarat falimentul.

Astfel, aproximativ 50.000 de turiști au rămas blocați în Grecia și alți 21.000 în Turcia. O serie de oficiali greci au avertizat că falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook va avea un impact pe termen lung asupra sectorului turistic din Grecia. "Vor fi consecințe", a declarat ministrul elen al Turismului, Charis Theocharis , adăugând că Ministerul Turismului din Grecia lucrează la un plan pentru compensarea pierderilor financiare.

În acest context, Asociația Companiilor de Turism din Grecia (SETE) a estimat la 250 - 500 de milioane de euro pierderile economice pentru industria elenă a turismului, în urma colapsului touroperatorului britanic. SETE a propus măsuri de protejare a sectorului turismului din Grecia, inclusiv exceptarea de la plata TVA a facturilor necolectate de la Thomas Cook, exceptarea de plata taxei turistice a clienților companiei britanice și reducerea TVA pentru pachetele turistice.

"Este un cutremur de magnitudinea 7 grade, iar tsunami-ul abia urmează", a declarat președintele agențiilor de turism din insula Creta, Michalis Vlatakis. Potrivit acestuia, Thomas Cook avea contracte cu aproximativ 70% din toate hotelurile din insula Creta, numai în acest an touroperatorul britanic venise cu 400.000 de turiști în Creta.

La rândul său, președintele Federației hotelierilor din Grecia, Grigoris Tassios, a spus că falimentul Thomas Cook va da o lovitură serioasă hotelierilor, în condițiile în care multe pachete de vacanțe nu au fost plătite în avans. "Situația este dificilă. Nu afectează numai turiști britanici dar și de alte naționalități", a spus Grigoris Tassios.

În paralel, Ministerele de Finanțe și de Turism din Turcia au anunțat că lucrează la un pachet de sprijin financiar pentru companiile locale afectate de falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook. Potrivit unui mesaj publicat pe contul de Twitter al Ministerului Turismului din Turcia, un număr de 21.033 de clienți ai Thomas Cook sunt în prezent în vacanță în Turcia. Ministerul Turismului mai informează că pachetul de sprijinire a firmelor locale va fi pus în aplicare în cel mai scurt timp posibil.

De asemenea, în Bulgaria, unul din primii patru touroperatori, Astral Holidays, a anunțat încetarea operațiunilor și demararea procedurilor de insolvență după 24 de ani de activitate, ca urmare a falimentului partenerului britanic Thomas Cook. Astral Holidays era agentul local al Thomas Cook și se ocupa de miile de turiști străini pe care grupul britanic îi aducea în Bulgaria. În 2018 compania a realizat o cifră de afaceri de 16 milioane de euro, în scădere comparativ cu 2017 și 2016.

"Efectul de domino provocat de insolvabilitatea Thomas Cook în Germania și Belgia este la originea acestei decizii", a precizat directorul general de la Astral Holidays, Hristo Galbatchev.

Touroperatorul bulgar a precizat că niciunul din clienții Thomas Cook sau clienții proprii care în prezent sunt în vacanță peste hotare nu au rămas izolați deoarece sejururile lor și biletele de întoarcere au fost deja acoperite. Doar aproximativ 200 de persoane care și-au plătit deja călătoriile și urmau să plece în scurt timp în vacanță vor fi despăgubiți de compania de asigurări cu care lucrează touroperatorul, a precizat Galbachev.

Falimentul tourperatorului britanic Thomas Cook a dat o lovitură dură sectorului turistic din Bulgaria, care este responsabil pentru aproximativ 12% din Produsul Intern Brut al țării. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Turismului, Bulgaria primește aproximativ 450.000 de turiști Thomas Cook pe an.

În cazul României,aproximativ 2.000 de turiști români au fost afectați de falimentul agenției Thomas Cook, însă nimeni nu a întâmpinat dificultăți, astfel încât să fie necesară intervenția statului pentru repatriere, declara, la două zile de la anunțul falimentului, ministrul Turismului, Bogdan Trif.

 

"Aceștia aveau pachete turistice luate de la agenții care foloseau și serviciile Thomas Cook. Am făcut un grup de lucru, împreună cu MAE și ANAT, și am cerut o raportare rapidă să vedem dacă sunt turiști în dificultate care să necesite repatriere, dar, din fericire, nu a fost cazul. La MAE s-a înființat și un call-center, dar nu au fost sesizări", a spus Trif. Potrivit ministrului, cei mai mulți din cei aproape 2.000 de turiști nici nu au apucat să plece și își vor primi banii înapoi de la agenții, dar a fost și un caz cu unii turiști deja plecați cărora agenția de turism prin care au cumpărat vacanța le-a achitat zilele rămase neplătite de Thomas Cook.

Vestea bună pentru turiști este că există o directivă europeană care îi protejează de falimentul Thomas Cook. În Marea Britanie, în pofida Brexitului care ar urma să aibă loc în aproximativ o lună, această directivă se aplică sub numele garanției ATOL (Air Travel Trust Fund) care intră în funcțiune odată cu falimentul Thomas Cook și cu repatrierea a 150.000 de turiști britanici de către Autoritatea aeronautică civilă din Marea Britanie (CAA). Acest sistem este gestionat de CAA și se aplică pentru turiștii care au cumpărat un sejur turistic, inclusiv zborurile cu avionul și șederea la hotel. Turiștii aflați deja în vacanță își vor putea termina sejurul și apoi să se întoarcă normal acasă, prin intermediul altor companii. Cei care nu au plecat încă în vacanță vor beneficia de o rambursare sau de o altă ofertă de vacanță.

Directiva europeană privind călătoriile turistice (Package travel directive) se aplică și celorlalte state din UE care vor beneficia de garanții sau fonduri de rambursare locale.

Thomas Cook a ajuns în faliment după ce creditorii au amenințat că se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. Afectat de datoriile mari, competiția online și incertitudinea geopolitică, Thomas Cook avea nevoie de finanțări suplimentare în valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe lângă pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul, însă până la urmă Thomas Cook nu a reușit să găsească aceste fonduri necesare pentru supraviețuire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău