Falimentul ce poate lovi în trei bănci din Republica Moldova și face o gaură de 65 de milioane lei în buget

  • 18 Octombrie 2017 16:09
Falimentul ce poate lovi în trei bănci din Republica Moldova și face o gaură de 65 de milioane lei în buget

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) propune includerea de urgență în Lista debitorilor de importanță vitală pentru economie și a întreprinderii SA Aroma, aflată deja de trei ani în procedură de irestructurare. 

Până acum în această listă era doar societatea pe acțiuni Termocom, aflată încă din anul 2001 în procedura planului, și care acum e parte componentă a Termoelectrica, scrie mold-street.com.

Aroma are un "rol impunător în dezvoltarea economică a Moldovei"

Ministerul invocă drept argument prevederile din alineatul 6 din Legea insolvabilității: "Executarea planului procedurii de restructurare nu va depăși 3 ani, calculați de la data confirmării. Debitorul este în drept să execute anticipat planul. În cazul în care debitorul este de importanță vitală pentru economia națională, la solicitarea creditorilor sau a organelor centrale de specialitate ale administrației publice sau administrației publice locale, durata restructurării poate fi prelungită prin hotărîre a adunării creditorilor o singură dată, pe un termen de pînă la 2 ani".

Potrivit autorilor întreprinderea Aroma are un "rol impunător în dezvoltarea economică a Moldovei", aproape 200 de angajați și a achitat în anii 2014-2016 circa 19,1 milioane lei taxe la buget, fiind inclusă în lista contribuabililor mari în 2017. La fel și prin calitatea produselor, confirmată cu medalii și alte distincții internaționale.

De ce a eșuat planul de restructurare

Cât despre neîndeplinirea planului procedurii de restructurare, Ministerul susține că, "aceasta se datorează anumitor impedimente de forță majoră, cum ar fi: embargo-ul impus de către Federația Rusă în privința exporturilor de producție alcoolică din Moldova, devalorizarea valutei în Kazahstan, costul excesiv pentru export în SUA, specificul pieței din China, suprasaturarea pieței europene".

Totodată și pe piața internă s-au atestat evoluții negative precum oferta mare de divin, costul ridicat al producției Aroma și puterea mică de cumpărare a populației. 

Un alt impediment major invocat de MADR este faptul că Consiliului Municipal Chișinău s-a opus la eliberarea actelor necesare pentru privatizarea terenului de pe Toma Ciorbă 38, iar ca rezultat societatea nu a stins datoriile față de creditori, circa 80-100 de milioane lei, conform planului procedurii de reorganizare.

Un alt impediment major invocat de MADR este faptul că Consiliului Municipal Chișinău s-a opus la eliberarea actelor necesare pentru privatizarea terenului de pe Toma Ciorbă 38, iar ca rezultat societatea nu a stins datoriile față de creditori, circa 80-100 de milioanelei, conform planului procedurii de reorganizare. În perioada aflării în procedura planului Aroma a rambursat până pe 1 aprilie 2017, datorii de 101,6 milioane lei și mai are de achitat 158 milioane lei.

Falimentul Aromei va lovi în trei bănci și bugetul de stat

Potrivit autorilor în cazul în care Aroma nu va fi inclusă în această listă și va intra în procedura falimentului, consecințele vor fi grave. Astfel unul din creditori, Banca de Economii va trebui să restituie 50 milioane lei și să retrocedeze bunurile transmise în posesie anterior.

În plus și alți creditori precum Fincombank și Victoriabank vor avea de suferit, ceea ce va avea un impact negativ asupra sistemului bancar, și alți creditori de la Fisc la CNAS, care vor fi nevoiți să restituie tot ce au primit în cei trei ani de procedură de restructurare. Potrivit estimărilor bugetul de stat ar putea pierde 65 de milioane lei, "fapt care va perturba și mai tare economia țării".

În anii 2000-2005, combinatul de divinuri Aroma era cel mai mare producător de divinuri și de băuturi alcoolice din țară. Embargoul impus de Rusia și greșelile de management au adus însă întreprinderea cu capital 100% de stat la insolvență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău