FAKE NEWS: România e de vină pentru foametea din 1946-47

  • 09 August 18:02
FAKE NEWS: România e de vină pentru foametea din 1946-47

România este de vină pentru foametea provocată în Moldova sovietică în anii 1946-1947, deoarece a scos din regiune tehnica și inventarul agricol, a comentat vicepreședintele Consiliului rus de securitate, fostul președinte Dmitri Medvedev o declarație a șefului legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, care susține că acele evenimente tragice ar putea fi declarate drept genocid, notează veridica.ro.

ȘTIRE:  În anii 1946-1947, locuitorii Moldovei au suferit de foamete. Și astfel, acum, președintele parlamentului țării, Igor Grosu, a propus să se considere aceste evenimente drept genocid, prin analogie cu decizia Kievului privind "Holodomorul" poporului ucrainean în anii de foamete din 1932-1933, relatează sursa.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, în postarea sa de pe pagina sa "VKontakte", a comentat ideea președintelui parlamentului moldovean de a desemna foametea postbelică drept genocid al poporului moldovean.

În opinia sa, Grosu este doar un "prost obraznic și ipocrit" care își bate joc nu numai de faptele istorice, ci și de bunul simț elementar de dragul a "15 minute de faimă ieftină". La urma urmei, oricine este măcar puțin familiarizat cu istoria sovietică știe că, la sfârșitul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, economia URSS se afla într-o stare extrem de dificilă. Potrivit lui Medvedev, populația masculină scăzuse considerabil, iar producția agricolă aproape că se înjumătățise în timpul anilor de război. La toate acestea s-a adăugat o secetă severă în mai multe regiuni din partea europeană a URSS, care a distrus recolta de cereale de acolo. Și, în același timp, ploile au lovit estul țării pentru o perioadă lungă de timp

În consecință, a început foametea, care a afectat grav regiunile ruse Volga, Caucazul de Nord, Siberia, precum și Ucraina și Belarus. De asemenea, populația Moldovei a avut de suferit.

În plus, în timpul anilor de ocupație, autoritățile române de ocupație au exportat activ tot ce era de mică valoare, inclusiv echipamente agricole în ajunul sezonului de însămânțare, condamnând populația locală la foamete. Medvedev consideră că ar fi mai corect să numim aceste  acțiuni genocid.

NARAȚIUNE:  Uniunea Sovietică nu poartă nicio vină pentru foametea din 1946-1947 și, de fapt, România este cea care a provocat „genocidul”.

OBIECTIV:  Declarațiile urmăresc să disocieze fosta URSS și, respectiv, Rusia, ca succesor legal al acesteia, de evenimente negative, în acest caz, foametea organizată. În același timp, scopul este să prezinte România, ca parte a Occidentului, ca principalul factor care a provocat foametea, decesele și suferința a sute de mii de persoane

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Nu este prima dată când propaganda rusă încearcă să nege foametea din 1946-1947 sau să arunce principala vină pe secetă și pe factorii locali de decizie, iar Veridica a mai scris despre aceasta. Totuși, narațiunea că, de fapt, România, care s-a retras de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova în 1944, ar fi provocat foametea, este una nouă, care nu are nicio bază factologică, după cum a comentat pentru Veridica directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Cojocaru. Potrivit acestuia, cercetările istorice și documentele de arhivă demonstrează clar că foametea a fost provocată de regimul sovietic care a lăsat locuitorii fostei RSSM fără cereale. „Specialiștii care au văzut arhivele, au studiat documentele de arhivă, au demonstrat foarte clar cine și ce a luat, cine a măturat podurile, unde s-au dus toate acele cantități imense de cereale care au lăsat oamenii fără o bucată de pâine și ca urmare decese, zeci și sute de mii de decese și o catastrofă umanitară s-a produs în acei ani. România nu putea să se implice  pentru că Basarabia și Nordul Bucovinei au fost anexate de Uniunea Sovietică, de Armata Roșie și responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în teritoriul fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești, este regimul sovietic de atunci”.

Potrivit lui Gheorghe Cojocaru nu există nicio dovadă în favoarea afirmației lui Medvedev că România a confiscat tehnică agricolă de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit acestuia, și România a suferit din cauza secetei, au existat victime, dar mult mai puține , datorită unei politici și acțiuni mai corecte ale regimului de atunci. „Partidul Comunist Român de atunci a procedat corect în raport cu cetățenii înfometați, s-a permis primirea ajutoarelor internaționale, inclusiv de la Crucea Roșie. Și acolo au fost victime ale foamei, dar  nu în proporția în care aceste victime s-au înregistrat în în Basarabia. Aici, regimul a fost cel care a se face responsabil de ororile care s-au întâmplat atunci, de foametea, care au luat proporții. Oricine ar afirma contrariul ar trebuie să vină nu cu declarații de acest gen, dar să vină cu probe. Probele demonstrate de oamenii de știință, studiate de istorici, arată indubitabil că oamenii au suferit de pe urma atitudinii criminale a autorităților, care i-au lăsat fără o fărâmă de pâine”, afirmă istoricul.

Despre foametea din 1946-1947 s-au scris zeci de cercetări și monografii, în ultimii peste 30 de ani, după destrămarea URSS, care arată și amploarea acesteia, dar și principalele cauze. În studiul său „Foametea din RSS Moldovenească în anii 1946-1947”, istoricul Ion Șișcanu apreciază, făcând referire la anumite calcule și date statistice, că au murit între 150.000 și 200.000 de persoane. El menționează că au existat câțiva factori, inclusiv seceta, dar principalul a fost politica promovată de fosta URSS. „Responsabilitatea principală pentru decesul sutelor de mii de persoane în RSS Moldovenească aparține conducerii de la Moscova a Partidului Comunist (bolșevic), Biroului CC al PC(b) pentru RSS Moldovenească, conducerii de partid de la Chișinău și structurilor bolșevice din județe și raioane”, concluzionează autorul.

Comisie pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, creată în 2010, a stabilit că în perioada sovietică sute de mii de cetățeni au decedat sau au avut de suferit din cauza atrocităților comise de acesta

CONTEXT/ETOS LOCAL: Foametea nu este singura atrocitate a regimului sovietic pe care propaganda rusă încearcă să o nege, sau căreia să îi minimizeze anvergura și impactul. Compararea deportărilor staliniste de după 1940 cu fenomene sociale care au loc în prezent din Republica Moldova, precum migrația (benevolă) a sute de mii de cetățeni, în special în Occident, sau cu sancțiunile UE impuse unor cetățeni moldoveni, afiliați Rusiei, este o altă tehnică a propagandei Kremlinului pentru a distrage atenția de la comportamentul regimului bolșevic cu populația autohtonă.

La fel, Moscova este sensibilă și în privința recunoașterii Holodomorului din Ucraina ca genocid.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău