Fadei Nagacevschi: Sistemul judecătoresc s-a obișnuit să aibă stăpân, când nu îl au, îl caută

  • 06 Martie 2020 08:29
Fadei Nagacevschi: Sistemul judecătoresc s-a obișnuit să aibă stăpân, când nu îl au, îl caută

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi afirmă că în sistemul judecătoresc din Republica Moldova există clanuri.

Mai mult decât atât, ministrul afirmă că există o categorie de judecători care se află de mai mulți ani în sistem și au devenit extrem de toxici pentru justiția din țară, informează IPN.

„Ceea ce constat eu și mă bucură, a apărut conflictul generațiilor. A venit clasa tânără de judecători și există acea confruntare cu cei care se află de zeci de ani în sistem. Cei tineri se consolidează în jurul idei curățării sistemului judecătoresc și sunt cei mai predispuși spre procesele de reformare a justiției, înțelegând că factorii toxici sunt cei care se află de mulți ani în sistem”, a declarat Fadei Nagacevschi în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Ministrul justiției a evitat să declare care sunt clanurile din justiția moldovenească, însă a împărțit judecătorii în mai multe categorii.

„Există categoria unor judecători mai în vârstă, foarte toxici. Există judecători mai în vârstă care încearcă să se rupă de cei toxici și să-i inhibeze, și există categoria celor tineri. Sunt judecători mai în vârsta care consideră că deja se poate de tras linia roșie și trebuie de încercat de resetat și lucrat conform prevederilor legislației în vigoare, dar există o categorie care încearcă să intre în confruntare cu sistemul politic”, a adăugat ministrul Nagacevschi.

Oficialul spune că sistemul judecătoresc din țară a fost obișnuit cu faptul de a avea un stăpân, iar dacă acest stăpân nu există, el este căutat de către judecători.

„Sistemul judecătoresc s-a obișnuit să aibă stăpân. În situația când nu au stăpân, îl caută. Pe ei nu-i interesează cine-i stăpânul, pe ei îi interesează să aibă stăpân. Ei nu vor să activeze în mod independent. Tot timpul le trimitem semnale: „activați în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare”. Nu se aude. Ei încearcă să provoace anumite confruntări cu sistemul politic”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Ministrul justiției afirmă că spune că există un grup de judecători care are intenții de a destabiliza sistemul judecătoresc și că există membri ai Consiliului Superior al Magistraturii care își doresc ca lucrurile să rămână neschimbate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău