Facultatea de Istorie și Filosofie și Departamentul Filosofie și Antropologie organizează o serie de activități dedicate zilei UNESCO a Filosofiei
-
14 Noiembrie 2022 14:50
În perioada 14-19 noiembrie 2022, Departamentul Filosofie și Antropologie organizează o serie de activități dedicate zilei UNESCO a Filosofiei, marcată tradițional în a treia zi de joi a lunii noiembrie:
Luni 14 noiembrie ora, 9:30, USM, Bloc 4, hol etajul 2, Workshop „Estetizarea prin artă a violenței, agresiunii și cruzimii”
Coordonator activitate: Eugeniu Tocarschi, asist. univ,
Marți, 15 noiembrie,
Expoziție tematică: „Filosofia explicată de inteligenta artificiala prin imagine”
ora, 9:30, hol, USM, Bloc Central; 16-28 noiembrie – Mediacor
Cu ocazia Saptamanii Filosofiei, studenții specialității Filosofie și Antropologie organizează expoziția „Filosofia explicată de inteligenta artificiala”, în care este redată posibilitatea înțelegerii de către inteligența artificială (AI) a ideilor filosofice. Scopul activității este de a surprinde în ce masura inteligenta artificiala este capabila sa perceapa gandirea umana.
Inteligenta artificiala este abilitatea unui program de a invata și de a gândi. Astfel, inteligenta artificiala imita cunoașterea omului. Programele AI includ diverse domenii precum: rezolvarea problemelor matematice, psihologie, lingvistica. Pentru expoziție au fost utilizate programele Deep Dream și DALEE- 2 care transforma un text în imagine. În cercurile filosofice, arta generata de AI ramane o problema în dezbatere, oferind și un context pentru regândirea unor concepte clasice ale filosofiei.
Coordonatori activitate: Ursu Alexandrina și Croitoru Cătălin, studenți ai anului 3 specialitatea Filosofie
ora, 17:30, Aula 141, USM, Bloc Central
Platforma de Teatru Politic vă invită la „Energie Vitală”, spectacol-colaj despre criza prețurilor la energie, alcătuit din patru texte diferite, cu perspective complementare: „Electro-Cazino” de David Schwartz, „Și-au tremurat pe întuneric până la adânci bătrâneți” de Alice Monica Marinescu, „Pipeline” de Nicoleta Esinencu, „Wetbulb” de Bogdan Georgescu.
Miercuri, 16 noiembrie
Ora 14:00, Aula 318, Blocul 3, UTM,format mixt
Masa rotundă interuniversitară cu participarea studenților de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Universitatea din București
Titlul: Destinul filosofiei între trecut și prezent
Coordonator activitate: Ecaterina Lozovanu, dr., conf. univ.;
Joi, 17 noiembrie
* Conferința Științifică Internațională-ȘCOALA INTERNAȚIONALĂ DE METODOLOGIE ÎN ȘTIINȚELE SOCIO-UMANE. Ediția a V-a.
Conferința va avea loc pe data de 17-18 noiembrie 2022, cu începere de la ora 10.00, format mixt. Participarea cu prezență fizică se va realiza:joi 17 noiembrie în Sala Senatului; vineri 18 noiembrie în sala 530 Bloc Central.
Coordonator activitate: Eugenia Bogatu, dr., conf. univ.;
Vineri, 18 noiembrie, ora 15.00, sala 534 Bloc Central
Ședința Clubului Socrate
Tema: Misiunea socială a filosofiei
Coordonator activitate: Alexandru Lupușor, asist. univ.
Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 10.00, sala 534 Bloc Central
Va avea loc lansarea noului stagiu al Școlii de Filosofie de Sâmbătă, o activitate a Departamentului Filosofie și Antropologie devenită deja tradițională și care urmărește să ofere elevilor și studenților, dar și tuturor celor interesați de filosofie, o inițiere în problematica și specificul demersului filosofic.
Titlul: Stoic zi de zi:Importanța disciplinei în atingerea scopurilor
Coordonator activitate: Grigore Flocea, ALUMNI Filosofie
*organizat în cadrul proiectului „Abordarea epistemologică a dezvoltării personale și a educației pentru societate: de la strategiile transdisciplinare la finalitățile pragmatice ale societății actuale din Republica Moldova (coordonator: Eugenia Bogatu, dr., conf. univ.)