Facultatea de Istorie și Filosofie și Departamentul Filosofie și Antropologie organizează o serie de activități dedicate zilei UNESCO a Filosofiei

  • 14 Noiembrie 2022 14:50
Facultatea de Istorie și Filosofie și Departamentul Filosofie și Antropologie organizează o serie de activități dedicate zilei UNESCO a Filosofiei

În perioada 14-19 noiembrie 2022, Departamentul Filosofie și Antropologie organizează o serie de activități dedicate zilei UNESCO a Filosofiei, marcată tradițional în a treia zi de joi a lunii noiembrie:

Luni 14 noiembrie ora, 9:30, USM, Bloc 4, hol etajul 2, Workshop „Estetizarea prin artă a violenței, agresiunii și cruzimii”

Coordonator activitate: Eugeniu Tocarschi, asist. univ,

Marți, 15 noiembrie,

Expoziție tematică: „Filosofia explicată de inteligenta artificiala prin imagine”

ora, 9:30, hol, USM, Bloc Central; 16-28 noiembrie – Mediacor

Cu ocazia Saptamanii Filosofiei, studenții specialității Filosofie și Antropologie organizează expoziția „Filosofia explicată de inteligenta artificiala”, în care este redată posibilitatea înțelegerii de către inteligența artificială (AI) a ideilor filosofice. Scopul activității este de a surprinde în ce masura inteligenta artificiala este capabila sa perceapa gandirea umana.

Inteligenta artificiala este abilitatea unui program de a invata și de a gândi. Astfel, inteligenta artificiala imita cunoașterea omului. Programele AI includ diverse domenii precum: rezolvarea problemelor matematice, psihologie, lingvistica.  Pentru expoziție au fost utilizate programele Deep Dream și DALEE- 2 care transforma un text în imagine. În cercurile filosofice, arta generata de AI ramane o problema în dezbatere, oferind și un context pentru regândirea unor concepte clasice ale filosofiei.

Coordonatori activitate: Ursu Alexandrina și Croitoru Cătălin, studenți ai anului 3 specialitatea Filosofie

ora, 17:30, Aula 141, USM, Bloc Central

Platforma de Teatru Politic vă invită la „Energie Vitală”, spectacol-colaj despre criza prețurilor la energie, alcătuit din patru texte diferite, cu perspective complementare: „Electro-Cazino” de David Schwartz, „Și-au tremurat pe întuneric până la adânci bătrâneți” de Alice Monica Marinescu, „Pipeline” de Nicoleta Esinencu, „Wetbulb” de Bogdan Georgescu.

Miercuri, 16 noiembrie

Ora 14:00, Aula 318, Blocul 3, UTM,format mixt

Masa rotundă interuniversitară cu participarea studenților de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice,  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”  și Universitatea din București

Titlul: Destinul filosofiei între trecut și prezent

Coordonator activitate: Ecaterina Lozovanu, dr., conf. univ.;

Joi, 17 noiembrie

* ConferințȘtiințifică Internațională-ȘCOALA INTERNAȚIONALĂ DE METODOLOGIE ÎN ȘTIINȚELE SOCIO-UMANE. Ediția a V-a.

Conferința va avea loc pe data de 17-18 noiembrie 2022, cu începere de la ora 10.00, format mixt. Participarea cu prezență fizică se va realiza:joi 17 noiembrie în Sala Senatului; vineri 18 noiembrie în sala 530 Bloc Central.

Coordonator activitate: Eugenia Bogatu, dr., conf. univ.;

Vineri, 18 noiembrie, ora 15.00, sala 534 Bloc Central

Ședința Clubului Socrate

TemaMisiunea socială a filosofiei

Coordonator activitate: Alexandru Lupușor, asist. univ.

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 10.00, sala 534 Bloc Central

Va avea loc lansarea noului stagiu al Școlii de Filosofie de Sâmbătă, o activitate a Departamentului Filosofie și Antropologie devenită deja tradițională și care urmărește să ofere elevilor și studenților, dar și tuturor celor interesați de filosofie, o inițiere în problematica și specificul demersului filosofic.

Titlul: Stoic zi de zi:Importanța disciplinei în atingerea scopurilor

Coordonator activitate: Grigore Flocea, ALUMNI Filosofie

*organizat în cadrul proiectului „Abordarea epistemologică a dezvoltării personale și a educației pentru societate: de la strategiile transdisciplinare la finalitățile pragmatice ale societății actuale din Republica Moldova (coordonator: Eugenia Bogatu, dr., conf. univ.)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău