Facilitățile fiscale pentru profesioniștii IT, prelungite pentru următorii 3 ani

  • 04 Decembrie 2020 10:59
Facilitățile fiscale pentru profesioniștii IT, prelungite pentru următorii 3 ani

Facilitățile fiscale pentru profesioniștii din sectorul tehnologiei informațiilor au fost extise până în anul 2023. O decizie în acest sens a fost luată de Guvern. Potrivit autorităților, măsura va impulsiona dezvoltarea sectorului IT, care, în ultimii ani, a devenit unul dintre principalii exportatori de servicii. Totodată, noile prevederi vor încuraja oficializarea și mărirea salariilor, notează Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, măsura se aplică pentru companiile care nu sunt eligibile pentru a adera la Moldova IT Park și, prin urmare, nu pot profita de regimul fiscal preferențial. Mai exact, se referă la persoane antrenate în câmpul muncii în cadrul companiilor care, pe lângă activitățile de bază în domeniul IT, desfășoară și alte activități conexe, respectiv depășesc cota de vânzări de peste 50% în domeniul IT, dar nu ating cota de 70%.

Prin urmare, modificările au impact nu doar asupra industriei IT, dar și asupra altor domenii, deoarece o mare parte din programatori și ingineri sunt angajați să realizeze activitățile respective pentru alte domenii și sectoare (entitățile bancare, autorități/instituții). În anul 2019, conform datelor Serviciul Fiscal de Stat, 114 companii IT au beneficiat de facilitățile fiscale, ceea ce înseamnă circa 1.5000 de angajați.

Ministerul Economiei și Infrastructurii spune că în condițiile salariului mediu prognozat pe economie de 8,7 mii lei, venitul neimpozabil va fi cel care depășește suma de 17,4 mii lei. Salariului mediu în sectorul IT pentru anul 2019, conform Biroului Național de Statistică, a fost de circa 16,3 mii lei.

La fel, autoritățile sunt de părerea că menținerea stimulentelor fiscale va contribui la asigurarea previzibilității activității de întreprinzător pentru companiile IT, va spori nivelul salarizării personalului direct implicat în IT, al volumului impozitelor și taxelor colectate aferente industriei IT, ca rezultat al dezvoltării acestor companii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău