Facilitățile fiscale pentru magazinele duty free vor fi anulate

  • 09 August 2019 17:27
Facilitățile fiscale pentru magazinele duty free vor fi anulate

Facilitățile fiscale pentru magazinele duty free terestre, la intrarea în  R. Moldova, vor fi anulate începând cu 1 septembrie.

Guvernul a avizat pozitiv un proiect de modificare legislativă în acest sens. Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, susține că standardele internaționale permit activitatea magazinelor duty free doar la ieșirea din țară și doar pe cale aeriană și navală.

În UE, standardele spun că aceste magazine pot activa doar la ieșire din țară și doar pe cale aeriană și navală. Avem regim duty free pentru produse petroliere, pe care-l eliminăm. Noi propunem ca aceste magazine duty free, la intrare în țară să fie impozitate cu accize și TVA, dar să fie scutite de impozitele vamale, iar prevederile să intre în vigoare de la 1 septembrie 2019. Pentru magazinele duty free, la ieșirea din țară să se aplice interzicerea comercializării în regim duty-free după expirarea licențelor”, a subliniat ministrul. 

 Potrivit autorităților, până la 75% din volumul mărfurilor declarate ca vândute în magazinele duty-free sunt introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova. Unele cantități de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în țară, iar unele sunt transportate prin contrabandă în statele vecine (produse din tutun – România, băuturi alcoolice – Ucraina).În același timp, acestea produc ratări semnificative la buget, evaluate la circa 140 milioane lei anual, și concurență neloială, a mai spus ministrul Finanțelor.

Datele de la vamă din ultimii 5 ani relevă că din acele importuri în regim duty-free, în valoare de 2,8 miliarde lei, mărfuri de circa 450 de milioane de lei au fost cumpărate de la magazinele amplasate în zona de control vamal la intrare și introduse în Republica Moldova fără achitarea drepturilor de import.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău