Facilitățile fiscale pentru companiile IT, extinse pe o perioadă de 5 ani

  • 01 Februarie 2016 16:48
Facilitățile fiscale pentru companiile IT, extinse pe o perioadă de 5 ani

Facilitățile fiscale pentru companiile din industria tehnologiei Informației ar putea fi extinse până în anul 2021, transmite IPN cu referire la un proiect de lege propus pentru consultări publice de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

În prezent companiilor care practică activități legate de analiza, proiectarea și programarea sistemelor informaționale, pregătirea spre utilizare, precum și producerea de programe la comanda beneficiarilor le sunt acordate unele facilități fiscale. Este vorba de menținerea nivelului fix al contribuțiilor de asigurări sociale, datorate la nivel de angajator, la două salarii medii, prognozate pentru fiecare an. O altă facilitate prevede plafonarea veniturilor salariale impozabile lunar ale angajaților companiilor IT la două salarii medii lunare pentru fiecare an. Totodată, companiile IT achită impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător la nivelul aplicabil companiilor întregii economii de 12%.

MTIC menționează, că pe parcursul aplicării acestor facilități, precum și a scutirii integrale, în perioada 2005-2011, de plata impozitului pe venit, exporturile IT au crescut de la 4 milioane de dolari la 71 de milioane de dolari. În această perioadă pe piața Republicii Moldova au veni mai multe companii IT internaționale, precum ar fi Cedacri (Italia), Tehnosoft (Olanda), Gilat (Israel), care angajează specialiști locali și le oferă salarii competitive, dar și care contribuie la dezvoltarea pieții IT în Moldova.

Stimulentele fiscale oferite au contribuit și la reducerea fenomenului achitării „salariilor în plic”. Salariul mediu pe domeniu constituie 10 585 lei, cu 60% mai mare decât cel mediu, înregistrat pe economie. De asemenea, îl întrece pe cel înregistrat în instituțiile care prestează servicii financiare, acesta s-a menținut în top pe parcurs de mai mulți ani.

Dar facilitățile fiscale, acordate companiilor IT expiră în 2016. Acest fapt, în opinia MTIC ar putea conduce la diminuarea competitivități companiilor din acest domeniu, la reducerea serviciilor IT pe piața locală, la migrarea specialiștilor IT din Moldova în alte țări, unde salarizarea angajaților  companiilor IT este cu mult mai mare.

Aceste motive a determinat MTIC să vină cu propunerea de a extinde facilitățile fiscale pentru companiile IT pe 5 ani, până în 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău