Facilitățile fiscale oferite rezidenților Moldova IT Park ar putea fi prelungite până în 2028
-
27 Februarie 2020 14:50
Facilitățile fiscale oferite companiile rezidente parcurilor pentru tehnologia informației ar putea fi prelungite. Potrivit unui proiect discutat la Guvern, Ministerul Economiei și Infrastructurii propune ca aceste facilități să nu fie stabilite pentru un anumit termen, dar pe toată durata de existență a parcului, unde compania este rezidentă, scrie bizlaw.
Astfel, se propune modificarea articolului 15 alin. (4) din lege în modul următor: ”în cazul în care sunt adoptate legi noi care modifică cota și/sau componența impozitului unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației prevăzut la alin.(1) lit. a) și/sau îl anulează, rezidenții parcului au dreptul, pe toată durata termenului de activitate a parcului respectiv, să activeze în continuare conform legilor aplicabile, până in data intrării în vigoare a noilor legi”.
În prezent, norma stabilește că în caz de modificări legislative, rezidenții parcului au dreptul să activeze conform vechilor prevederi, în cursul unei perioade de cinci ani din data intrării în vigoare a Legi cu privire la parcurile pentru tehnologia informației. Această perioadă urmează să expire la sfârșitul anului 2021.
Potrivit legislației în vigoare, rezidenții parcurilor IT beneficiază de următoarele stimulente:
- impozitul unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației în mărime de 7% din venitul din vânzări, care include următoarele impozite și taxe: impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală datorate de angajați și angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare și taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule înmatriculate în Republica Moldova, datorate de rezidenții parcurilor în conformitate cu legislația aplicabilă. Celelalte impozite și taxe vor fi achitate de rezidenții parcurilor în modul general stabilit;
- alocații financiare, obținute prin concurs în cadrul unor programe de stat;
- posibilitatea de a beneficia de mijloacele financiare din fondurile de risc, create cu implicarea Guvernului;
- alte facilități fiscale și vamale prevăzute de legislația fiscală și vamală.
În prezent, în Moldova activează un singur parc IT, este forma despre Moldova IT Park. Acesta a fost constituit în data de 1 ianuarie 2018, pentru un termen de zece ani. Prin urmare, dacă modificările legislative vor fi aprobate, rezidenții parcului vor putea activa în condiții privelegiate ce puțin până în data de 1 ianuarie 2028.