Facilități pentru companiile din Transnistria, după instalarea controlului comun moldo-ucrainean

  • 19 Aprilie 2018 11:08
Facilități pentru companiile din Transnistria, după instalarea controlului comun moldo-ucrainean

Agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați conform prevederilor legale,  vor beneficia de facilitățile prevăzute de controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” atât la exportul, cât și la importul de mărfuri.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, în primele 24 de ore de la aplicarea controlului comun asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit prin punctul comun de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” au fost depuse 15 declarații de import. Vămuirea mărfurilor la import prin acest post vamal a fost lansată ieri, 18 aprilie. Astfel, agenții economici din Transnistria, înregistrați conform prevederilor legale,  vor beneficia de facilitățile prevăzute de controlul comun atât la import, cât și la export.

În ceea ce-i privește pe agenții economici neînregistrați, Serviciul Vamal stabilește o procedură simplificată de perfectare pe o perioadă de trei luni de zile, până la data de 18 iulie curent. „Prin urmare, îndemnăm agenții economici neînregistrați să efectueze procedurile de înregistrare necesare până la expirarea acestui termen, pentru a putea beneficia de toate facilitățile prevăzute. Controlul în comun în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri și unități de transport. Prin urmare, aplicarea unui singur filtru  de control la traversarea frontierei va favoriza stimularea operațiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanțelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport”, susțin reprezentanții Serviciului Vamal. 

Controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere, toate fiind la frontieră cu Ucraina. Este vorba despre „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”,„Giurgiulești-Reni”, „Cuciurgan-Pervomaisc” și „Palanca-Maiaki-Udobnoe”.

Totodată, odată cu intrarea în vigoare a noului Acord interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat la 6 octombrie 2017, controlul comun va putea fi extins la toate punctele de trecere de la frontiera comună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău