Facebook suspendă preinstalarea aplicațiilor sale pe noile telefoane Huawei

  • 07 Iunie 2019 11:33
Facebook suspendă preinstalarea aplicațiilor sale pe noile telefoane Huawei

Facebook nu mai permite preinstalarea aplicațiilor sale pe telefoanele Huawei, cea mai recentă lovitură pentru gigantul tehnologic, care face eforturi să-și păstreze afacerile pe linia de plutire, în pofida deciziei Washingtonului de a-i interzice să achiziționeze componente și software din SUA, transmite Reuters.

Huawei este al doilea producător global de smartphone-uri în funcție de volum.

Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, președintele american Donald Trump a interzis recent grupurilor americane să desfășoare comerț în telecomunicații cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea națională, o măsură ce vizează în special Huawei, gigantul chinez de telecomunicații, considerat "oaie neagră" de către Washington.

Clienții care au deja telefoane Huawei vor putea în continuare să folosească aplicațiile și să primească actualizări, au declarat reprezentanții Facebook pentru Reuters. Dar noile telefoane Huawei nu vor mai putea să aibă preinstalate aplicațiile Facebook, WhatsApp și Instagram.

Comercianții de telefoane mobile inteligente oferă deseori clienților preinstalarea aplicațiilor populare, cum ar fi Facebook. Aplicații cum ar fi Twitter și Booking.com sunt de asemenea preinstalate pe telefoanele Huawei din multe piețe. Reprezentanții Twitter nu au dorit să comenteze informația iar cei ai Booking Holdings nu au răspuns solicitării.

Decizia Facebook ca afecta vânzările Huawei, în condițiile în care vânzările de smartphone-uri au generat anul trecut cea mai mai mare parte a veniturilor grupului chinez, pe fondul creșterii solide din Europa și Asia.

Reprezentanții Huawei nu au dorit să comenteze informația.

Gigantul american Google, al cărui sistem de operare mobil Android echipează imensa majoritate a smartphone-urilor în lume, a anunțat că va începe să-și suspende relațiile cu compania chineză de telecomunicații Huawei, care face parte dintre cele considerate "riscante" de către Washington. Dar Google Playstore și toate aplicațiile Google încă sunt disponibile pe actualele modele de telefoane Huawei, chiar și celor care nu au fost încă livrate sau produse.

În contrast, interdicția Facebook se aplică oricărui dispozitiv Huawei care nu a părăsit încă fabrica, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Reprezentanții Facebook nu au dorit să precizeze când va intra în vigoare suspendarea.

Huawei a dat asigurări că este pregătit pentru decizia SUA și s-a angajat să rezolve orice perturbări. Dar unii clienți de la magazinele din Europa și Asia au declarat pentru Reuters că sunt reticenți să cumpere telefoane Huawei din cauza incertitudinilor. Și analiștii au avertizat că Huawei s-ar putea confrunta cu un declin de 25% al livrărilor anul acesta și există chiar posibilitatea ca telefoanele sale mobile inteligente să dispară de pe piețele internaționale.

Livrările Huawei ar putea scădea anul acesta cu 4% - 24% dacă sancțiunile rămân în vigoare, conform analiștilor de la Fubon Research și Strategy Analytics. De asemenea, companiile din sectorul tehnologic, cum ar fi Google și ARM, au anunțat că vor opri livrările și actualizările către Huawei.

"Huawei ar putea dispărea anul viitor de pe piața telefoanelor mobile inteligente din Europa Occidentală dacă pierde accesul la Google", a apreciat Linda Sui, director în cadrul Strategy Analytics.

Ea estimează că livrările Huawei ar putea scădea anul viitor cu încă 23%, dar crede că firma va supraviețui datorită cotei sale de piață din China.

Fubon Research, care anterior previzionase că Huawei va livra anul acesta 258 de milioane de smartphone-uri, se așteaptă acum la doar 200 de milioane de unități, în cel mai rău caz.

Conform datelor IDC, Huawei are o cotă de piață de aproape 30% pe plan global și a livrat anul trecut 208 de milioane de smartphone-uri, din care jumătate pe piețele din afara Chinei. Cea mai importantă piață a companiei pentru modelele premium este Europa.

Potențialii cumpărători ai dispozitivelor Huawei se vor îndrepta probabil pe telefoanele mobile inteligente produse de Samsung Electronics și Apple Inc, consideră analiștii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău