Facebook intenționează să-și creeze propria criptomonedă

  • 03 Martie 2019 17:17
Facebook intenționează să-și creeze propria criptomonedă

Nebunia criptomonedelor a trecut, dar ideea monedelor digitale nu dispare. Mari grupuri IT, printre care și Facebook, testează terenul pentru a introduce monede proprii. Însă cu lecțiile învățate. Sunt clare defectele acestui sistem, dar există potențialul de a merge într-o nouă direcție bună, care poate să-i asigure un viitor.

Iar Facebook nu vrea să rateze șansa și trage tare. Are în plan să își lanseze propria criptomonedă chiar în prima jumătate a acestui an, transmite Digi24.

Grupuri precum Facebook, Telegram și Signal au proiecte separate de dezvoltare a unor monede digitale care să faciliteze tranzacțiile, anunță the The New York Times. Ceea ce ar putea să le diferențieze de criptomonedele prăbușite este expunerea - aceste grupuri au în spate sute de milioane sau miliarde de utilizatori.

Moneda zilelor noastre, o hârtie sau un plastic cu înscrisuri, are la bază încrederea. Încrederea că este acceptat de o comunitate ca mijloc de plată, care poate varia ca valoare în funcție de mai mulți factori. Spre deosebire de moneda din trecut, care se baza pe valoarea intrinsecă a metalului din componență, valoare dată de raritatea metalului, actualele bancnote reprezintă de fapt o construcție socială, după cum le definea un analist ING.

Printre defectele criptomonedelor se numărăr circulația restrânsă, dată inclusiv de sistemul complicat care stă la baza întregii lor filosofii, ca mijloc descentralizat secret și exclusiv. Giganții IT nu ar mai pica în această capacană. Au cui să ofere un serviciu de monedă digitală.

Cel mai așteptat proiect este cel al Facebook. Grupul lucrează la o monedă care să fie atașată serviciului WhatsApp, serviciu legat de un număr de telefon.

Signal, un sistem de comunicații criptate foarte popular printre entuziaștii de tehnologie, dezvoltă o altă monedă. Și pe același drum merg și diverse aplicații din Coreea de Sud și Japonia, o parte de lume care a fost prinsă puternic în frenezia criptomonedelor.

Proiectul Facebook, învăluit în mister

Facebook a angajat un fost director Paypal pentru a se ocupa de acest nou proiect, iar dezvoltarea se produce în mare secret. Nici direcția nu este încă foarte clară. Se fac cercetări în utilizarea tehnologiei blockchain, dar în același timp nu sunt excluse plățile centralizate de genul Paypal sau Visa.

Însă indiferent de direcție, va fi o monedă care va fi legată fix de valutele tradiționale. Practic, ar face-o imună la speculații. În același timp, ar deveni un simplu mijloc de plată, și nu un vehicul de investiții. Utilizatorul ar avea un portofel electornic, denominat în moneda Facebook, dar care ar avea acoperire în monedă tradițională. Grupul ar avea în vedere legarea de fapt de un coș de valute, unele forte, precum euro sau dolar, plus valute apropiate de utilizator.

Marea problemă cu care se va confrunta Facebook este cea legată de controlul asupra plăților și de responsabilitate. Dacă va fi responsabil de aprobarea fiecărei tranzacții și urmărirea conturilor utilizatorilor, atunci nu ar trebui să folosească sistemul blockchain, ci mai degrabă un sistem centralizat, de genul Paypal. Fără un sistem centralizat, nu va putea câștiga din comisioane și nici nu va putea combate posibile tranzacții care acoperă acte ilegale. Și aceste neajunsuri pot să slăbească popularizarea monedei.

Mai degrabă sistemul centralizat combinat cu o valoare stabilă pot asigura succesul. În această situație, Facebook ar deveni o mare casă de clearing, un pericol real pentru emitenții de carduri și serviciile existente de plăți. Va avea chiar și trăsături de bancă centrală, capabilă să emită monedă a cărei valoare este totuși cedată sistemului financiar tradițional. Însă poate bifa marea trăsătură a actualului sistem monetar și anume acceptarea socială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău