F-16 mai așteaptă: MiG-29, primele avioane pentru Ucraina? Slovacia și Polonia au căzut de acord să transfere avioane de luptă sovietice

  • 09 Martie 2023 16:09
F-16 mai așteaptă: MiG-29, primele avioane pentru Ucraina? Slovacia și Polonia au căzut de acord să transfere avioane de luptă sovietice

Polonia acceptă oficial să trimită avioane de avioane de luptă de tip MiG-29 în Ucraina, dar transferul se va efectua doar „la pachet” cu avioanele oferite de Slovacia, scrie defenseromania.ro.

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a confirmat că cele două țări vor transfera în comun avioane de luptă Mig-29, relatează media ucraineană.

Oficialul slovac a explicat că decizia Poloniei de a transfera, împreună cu Slovacia, aeronavele a venit după întâlnirea miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, reuniune care a avut loc în Suedia.

Numărul de MiG-29 poloneze va fi mai mic decât livrările Varșoviei de tancuri Leopard 2

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri pentru CNN că Polonia este pregătită să-și transfere avioanele de luptă Ucrainei și că acest lucru ar putea fi făcut în cadrul unei coaliții internaționale.

Șeful Biroului Președintelui Poloniei, Pawel Schroth, a confirmat joi declarația lui Andrzej Duda, dar spune numărul acestora va fi unul mic, scrie și UPravda, care citează publicația  poloneză PAP.

"Din câte știu, în ceea ce privește transferul de aeronave ( MiG-29 ) de către Polonia, nu va fi un număr mare. Cu siguranță, nu va fi un număr care să corespundă numărului de tancuri ( transferate în Ucraina n.r.)", - a spus șeful biroului președintelui polonez.

Polonia a a livrat deja Ucrainei toate cele 14 tancuri Leopard 2 promise la sfârșitul lunii ianuarie. 

Amintim că Polonia a fost primul stat și în martie 2022 care s-a declarat gata să livreze avioane de luptă Ucrainei. Atunci, polonezii nu au dorit să o facă direct, ci prin SUA. Afacerea a căzut în cele din urmă.

Polonia și-a manifestat de multe ori intenția de a livra avioane, dar a precizat că o va face sub condiția unei coaliții a NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău