ExxonMobil și Total vor efectua lucrări de explorare în largul insulei Creta

  • 27 Iunie 2019 19:35
ExxonMobil și Total vor efectua lucrări de explorare în largul insulei Creta

Grecia a atribuit joi companiilor petroliere ExxonMobil și Total licențe pentru a efectua lucrări de explorare de hidrocarburi în largul insulei Creta, acestea fiind primele lucrări de explorare pentru petrol și gaze în această regiune, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Cele două companii, într-un consorțiu cu Hellenic Petroleum, au primit o licență pe opt ani de cercetare și exploatare la două perimetre offshore cu o suprafață de 40.000 de kilometri pătrați amplasate în sudul și sud-vestul insulei Creta.

"În următorii doi-patru ani ne așteptăm să avem o imagine clară a rezervelor care se găsesc acolo", a spus premierul grec Alexis Tsipras.

Grecia a atribuit mai multe concesiuni, în principal pe coasta de Vest, însă concesiunile din Creta reprezintă 40.000 de kilometri pătrați de teritoriu neexplorat. Autoritățile de la Atena vor să urmeze exemplul de succes al unor țări precum Israel și Cipru prin explorarea rezervelor offshore, chiar dacă descoperirea de gaze naturale în Cipru a realimentat tensiunile cu Turcia cu privire la jurisdicția perimetrelor offshore.

"Acordul de astăzi reprezintă utilizarea de către Grecia a zonei sale economice exclusive, urmând exemplul altor țări", a spus Tsipras. Acesta a promis că vor fi respectate cele mai stricte norme de mediu, ca răspuns la îngrijorările exprimate de organizațiile de mediu potrivit cărora aceste proiecte amenință habitatul speciilor marine.

Studiile efectuat în trecute au sugerat că regiunea din jurul insulei Creta oferă caracteristici geologice promițătoare însă este nevoie de foraje de explorare pentru a confirma existența unor depozite de hidrocarburi. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău