Extracția de gaz românesc din Marea Neagră va începe anul acesta. România poate deveni furnizor de gaze pe piața regională .

  • 23 Februarie 2021 09:38
Extracția de gaz românesc din Marea Neagră va începe anul acesta. România poate deveni furnizor de gaze pe piața regională
.

Extracția de gaz din perimetrele României de la Marea Neagră va începe anul acesta, prin compania Black Sea Oil&Gas, a declarat luni seara ministrul energiei al României, Virgil Popescu. 

Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de compania Black Sea Oil&Gas din perimetrul Aurora, iar din zăcământul Neptun Deep probabil că acest lucru se va întâmpla în anul 2025, a declarat, luni seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la B1 TV, transmite DIGI24.ro.

„Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi, dar avem răgaz până în 2025 probabil când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep. Și aici aș face o paranteză. Primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră, va fi anul acesta. Va fi scoasă de compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a arealului și vor scoate primul gaz românesc. Este o descoperire mai mică, este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieși primul gaz românesc din Marea Neagră. Deci, vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

România poate deveni furnizor de gaze pe piața regională

Virgil Popescu a menționat că România se află printre puținii producători de gaze din Europa, iar dacă va avea surplus de gaze, acestea vor trebui vândute.

„Da, România este producător de gaze. Suntem printre puținii producători de gaze din Europa și până când va ieși gazul cel mult din Marea Neagră, avem timp să construim mai multe centrale de energie electrică cu producție de gaze - și aici le-aș vedea în interiorul arcului carpatic, pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este o zonă unde se produce și de aceea și Mintia și Paroșeni sunt acolo, sunt foarte importante de ținut și de tehnologizat, trecut parțial pe gaze și, de ce nu, și altele. Avem proiectul de la Halânga, unde a fost o termocentrală, s-a închis, deci (...) trebuie pusă în loc o nouă producție de energie electrică și evident trebuie gazul procesat pe o valoare adăugată mai mare și aici vorbim de dezvoltarea petrochimiei, iar Romgazul are un prim proiect de producție a metanolului, care este primul pas spre petrochimie. Și eu cred că până iese gazul putem discuta de proiecte și de a avea capacități de consum a gazului în interiorul României. Evident, dacă avem surplus de gaze - și vom avea surplus de gaze - acestea trebuie vândute, iar România poate deveni un furnizor de gaze pe piața regională. Și să nu uităm dezvoltarea rețelei de distribuție a gazelor naturale și încălzirea populației cu gaze”, a declarat Virgil Popescu.

„Ce sperăm este ca România să fie unul dintre furnizorii pentru piața noastră de gaz”, declara săptămâna trecută ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un interviu pentru Digi24.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău