Extinderea NATO: Finlanda și Suedia trimit miercuri delegații la Ankara

  • 24 Mai 2022 15:18
Extinderea NATO: Finlanda și Suedia trimit miercuri delegații la Ankara

Finlanda și Suedia vor trimite miercuri delegații la Ankara pentru a încerca să înlăture opoziția Turciei față de cererile celor două țări nordice de a adera la NATO, a anunțat marți ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto, informează Reuters, potrivit Agerpres.

''Trimitem delegațiile noastre în vizită la Ankara, de fapt atât Suedia, cât și Finlanda. Acest lucru se va întâmpla mâine, așa că dialogul continuă'', a spus Haavisto în timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveția), care se încheie joi.

În urmă cu o săptămână, Turcia a provocat surprinderea a numeroase alte state din Alianța Nord-Atlantică după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei și a Finlandei la organizația euroatlantică.

Ankara consideră că Suedia și Finlanda adăpostesc indivizi despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autoritățile turce, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), și cu susținători ai imamului Fethullah Gulen, acuzat de Turcia de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

În 16 mai, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că țara sa se va opune cererilor de aderare la NATO din partea țărilor care au impus sancțiuni Turciei. Suedia și Finlanda au introdus un embargou asupra exporturilor de arme către Ankara după incursiunea militară turcă în Siria, din 2019.

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia și Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două țări sunt asociate la Alianța Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace'.

Finlanda s-a opus mult timp opțiunii aderării la NATO, dar invazia militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în această țară, ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău