Extincția animalelor limitează capacitatea plantelor de a se adapta la schimbările climatice (studiu)

  • 14 Ianuarie 2022 15:31
Extincția animalelor limitează capacitatea plantelor de a se adapta la schimbările climatice (studiu)

Extincția speciilor de animale capabile să răspândească semințe în diverse areale este nefastă pentru plante, care pierd din capacitatea lor de a migra spre zone ce nu au devenit încă neospitaliere din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, informează AFP.

"Atunci când dispar păsări sau mamifere, pierdem nu doar aceste specii. Pierdem și funcția lor ecologică importantă, care este aceea de a dispersa semințe", a explicat coordonatorul studiului, Evan Fricke, cercetător la Universitatea Rice din Danemarca, transmite Agerpres.

Studiul danez este primul din lume care a cuantificat această problemă la nivel mondial și afirmă că abilitatea plantelor de a se adapta la schimbările climatice prin intermediul colaborării lor cu regnul animal a fost deja redusă cu 60%.

Speciile de arbori din regiunile devenite inospitaliere din cauza încălzirii climei de pe Terra pot, de exemplu, să migreze spre alte regiuni în care plouă mai mult, însă pot să facă acest lucru doar sub forma semințelor transportate de diverse animale.

Jumătate dintre plante se bazează pe animalele, care mănâncă fructele sau nucile lor și le transportă apoi semințele mai departe, în timp ce alte specii de plante depind doar de vânt.

Pentru studiul lor, experții danezi au folosit datele cumulate și furnizate de mii de cercetări precedente despre comportamentul animalelor, pentru a alcătui o hartă a contribuției acestora la dispersarea semințelor. Ei au comparat apoi o hartă ce anulează efectul dispariției speciilor cauzate de către oameni și reducerea teritoriilor lor.

Modelele folosite au inclus numeroase detalii: "care sunt animalele ce se hrănesc cu semințele unor fructe, sau semințele ce pot fi deplasate în raport cu planta de origine", a explicat Evan Fricke. Pentru animalele care nu au fost studiate în mod specific, comportamentul lor a fost analizat de un computer folosind datele obținute de la specii similare.

Rezultatele s-au dovedit a fi surprinzătoare. Scăderea gradului de dispersare a semințelor a fost deosebit de pronunțată în regiunile temperate din America de Nord, America de Sud, Europa și Australia - deși aceste regiuni au pierdut doar un procent redus de specii de mamifere și de păsări.

Perturbarea a fost mai puțin importantă în regiunile tropicale din America de Sud, Africa și Asia de Sud-Est. Aceasta ar putea totuși să se accelereze, dacă alte specii importante vor dispărea, precum elefanții. Noul studiu arată astfel că eforturile privind protejarea animalelor pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice.

"Declinurile înregistrate în rândul speciilor animale pot perturba rețelele ecologice într-un mod care amenință reziliența unor ecosisteme întregi", a concluzionat Evan Fricke. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău