Expulzarea profesorilor turci | Alexandr Stoianoglo susține că pedeapsa pe care a primit-o Vasile Botnari este una mai aspră decât o condamnare condiționată

  • 01 Decembrie 2020 13:12
Expulzarea profesorilor turci | Alexandr Stoianoglo susține că pedeapsa pe care a primit-o Vasile Botnari este una mai aspră decât o condamnare condiționată

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, consideră că pedeapsa sub formă de amendă pe care a primit-o fostul director SIS, Vasile Botnari, singurul condamnat pe cazul expulzării profesorilor turci, este o pedeapsă mai aspră decât o condamnare condiționată, transmite IPN.

„Pedeapsa de 100 de mii de lei, sau 90 de mii de lei, este o pedeapsă mai aspră decât o condamnare condiționată, după mine. Și mai mult ca atât, dacă dumneavoastră știți, sau vreți să știți, eu am fost primul care am anunțat că am avut astfel de sentință, necătând (în pofida faptului) că instanța de judecată a secretizat sentința asta. Noi nu am avut intenția de a ascunde”, a declarat procurorul general în cadrul unei conferințe de presă.

În afară de amendă, Vasile Botnari a restituit prejudiciul pe care l-a cauzat statului – 125 de mii de euro, bani care au fost plătiți pentru familiile profesorilor turci, și aproximativ 400 de mii de lei, cât a costat zborul în Turcia al profesorilor expulzați. Alexandr Stoianoglo spune că Procuratura nu a verificat de unde o persoană care a deținut funcții publice și care nu a indicat în declarația sa de avere bunuri, a avut așa sumă de bani. Potrivit procurorului, verificarea acestor informații ține de competența Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Dosarul în care a fost vizat fostul director SIS a fost secret. În urma unor presiuni publice, Judecătoria Chișinău a publicat, la mijlocul lunii septembrie, un extras din sentința pronunțată pe 15 iulie. Din acel extras rezultă că Vasile Botnari a fost condamnat la plata unei amenzi de 88 de mii de lei și i s-a aplicat interdicția de a ocupa funcții publice timp de cinci ani. Acesta a fost găsit vinovat de abuz de putere sau abuz de serviciu „din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Mon
3
Tue
5
Wed
1
Thu
1
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău