Expoziție la Biblioteca Națională dedicată poetului Liviu Deleanu

  • 08 Februarie 2021 08:30
Expoziție la Biblioteca Națională dedicată poetului Liviu Deleanu

O expoziție dedicată poetului Liviu DELEANU, la 110 ani de la naștere, este vernisată astăzi la Biblioteca Națională.

Sunt expuse 80 de volume de poezii, cărți pentru copii, traduceri editate în diferite perioade, de Liviu Deleanu, printre care „Glod alb: Poeme și balade”, editată la București în anul 1940; „Poezii pentru copii”, editată la Chișinău în 1947, scrieri editate în anii 50 – 80 ai secolului trecut. Un loc aparte îl ocupă articolele despre poet semnate de Ion Ciocanu, Baca Deleanu, Petru Negură, Nicolae Rusu, Mihai Cimpoi, Haralambie Corbu, Anatol Codru ș.a.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 28 februarie 2021 în blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), spațiul expozițional, etajul II.

Liviu Deleanu (Lipa Cligman) s-a născut în orașul Iași, la 8 februarie 1911. A debutat în anul 1927 cu placheta de versuri „Oglinzi fermecătoare”, după care a urmat „Ceasul de veghe” și „Glod alb”.

În 1940, scriitorul se refugiază la Chișinău, în anii războiului plăsmuind o serie de cântece (Cântec scris pe patul armei, Cântec scris pe lat de paloș etc.), după război activând mai ales în domeniul literaturii pentru cei mici: Poezii pentru copii: Mi-i drag să meșteresc, Bucurii pentru copii, Licurici s. a.

La poezia pentru adulți se întoarce în 1952, când îi apare cartea Vremuri noi. Talentul liric al lui Liviu Deleanu s-a manifestat din plin în cărțile Dragostea noastră cea de toate zilele și Cartea dorului.

Un liceu din municipiul Chișinău, sectorul Buiucani îi poartă numele poetului Liviu Deleanu.

S-a stins din viață la 12 mai 1967 la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
2,74
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău