Expoziție inedită la Muzeul Național de Istorie a Moldovei: Icoane pictate pe cutii de muniție

  • 14 Februarie 11:07
Expoziție inedită la Muzeul Național de Istorie a Moldovei: Icoane pictate pe cutii de muniție

O expoziție dedicată împlinirii a doi ani de la izbucnirea agresiunii ruse împotriva Ucrainei va fi organizată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Publicul va putea admira icoane pictate pe cutii de muniție de către doi artiști ucraineni, transmite Radio Chișinău.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 22 februarie 2024, de la ora 14:00. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 10 martie 2024, de sâmbătă până joi, între orele 10:00 și 17:00.

„În 2014, ca răspuns la prima agresiune militară a Rusiei asupra Ucrainei, artiștii ucraineni Oleksandr Klymenko și Sonia Atlantova au început să picteze icoane pe cutii de muniție. Acest demers atât de original și expresiv a avut de la bun început un impact foarte puternic asupra privitorilor”, a transmis Muzeul Național de Istorie.

Proiectul aduce laolaltă două lucruri la prima vedere imposibil de unit: icoana și cutia de muniție, moartea și viața. „Prin lucrările noastre vrem să transformăm moartea, al cărei simbol este cutia de muniție, în viață, în cultura ucraineană simbolizată în mod tradițional de icoană.” – spune Klymenko.

Colecția prezentată la Chișinău va include și lucrări mai noi, pictate pe cutii de muniție folosită în timpul actualei invazii a Rusiei asupra Ucrainei.

Scopul principal al artiștilor ucraineni este de a vinde icoanele, suma strânsă fiind donată în scopuri caritative oamenilor afectați de război, dar mai ales pentru a veni în ajutor Primului Spital Voluntar Mobil din Ucraina, unde din 2014 până în prezent au fost tratați deja peste 60.000 de pacienți. Conform declarațiilor lui Klymenko, 97% din costurile de funcționare ale spitalului au fost acoperite din vânzarea icoanelor. Din fondurile obținute din vânzarea lucrărilor, artiștii susțin și societatea medicală a Brigăzii 114 Apărare Teritorială și proiectul „Aripile Victoriei” prin care sunt ajutați soldații răniți.

Icoanele prezentate în cadrul expoziției călătoresc prin toată lumea, până în prezent fiind expuse în 19 țări și în peste 150 de locuri (inclusiv la Parlamentul European).

Vernisajul de pe 22 februarie, de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău va avea loc cu participarea autorilor lucrărilor.

Proiect realizat de Institutul Polonez din București, prin amabilitatea Muzeului Național de Istorie a Moldovei și cu sprijinul Ambasadei Republicii Polone la Chișinău și Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău