Expoziție în memoria celor 200 de ani de la anexarea Basarabia la Imperiul Țarist
-
04 Iulie 2013 14:51
Expoziția „Basarabia 1812-1947 - Oameni, locuri, fapte” vernisată în urmă cu două săptămâni la Muzeul Național de Istorie a României, a fost inaugurată luni, 28 mai, și la Chișinău.
Organizat în memoria celor 200 de ani care s-au împlinit de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist, evenimentul prezintă din punct de vedere istoric, consecințele acestei rupturi a părții de răsăsrit a Principatului Moldovei.
Documente, hărți, date statistice din perioada 1812-1947, fotografii, mărturii - toate exponatele, vorbesc despre marea nedreptate făcută românilor basarabeni prin actul de pace semnat în urmă cu 200 de ani la București.
Directorul Institului Cultural Român din Chișinău, Petru Guran, co-organizator al expoziției, susține că prezentarea adevărului istoric depre momentul 1812 este cel mai bun răspuns care se poate da controverselor legate de elementul românesc din Basarabia.
Expoziția Basarabia 1812 – Oameni, locuri fapte, se va afla la Chișinău, în holul Bibliotecii Naționale „Vasile Alecsandri” timp de o lună, după care va fi vernisată la Soroca și la Bălți, la cererea unor instituții de cultură și învățământ din aceste orașe.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României și Biblioteca Națională a Republicii Moldova.