Expoziție ICR Chișinău: „Ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 și drama Basarabiei”

  • 30 Iunie 2015 15:11
Expoziție ICR Chișinău: „Ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 și drama Basarabiei”

„Ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 și drama Basarabiei”- este titlul unei expoziții care a fost vernisată marți, 30 iunie, la rondul de lângă statuia lui Ștefan cel Mare, din Chișinău, de către Institutul Cultural Român.

Expoziția aduce în atenția publicului o serie de fotografii, documente de arhivă, mărturii, opinii ale istoricilor,  menite să reconstituie acțiunile ce au precedat ocuparea Basarabiei. 

”Cine nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete”, - cu acest imbold,  reprezentanții ICR Chișinău și cei ai Bibliotecii Naționale, au vernisat expoziția privind unul dintre cele mai dramatice momente în istoria românilor basarabeni, și începutul ocupației sovietice de la 28 iunie 1940. Expoziția suprinde atmosfera de teroare instalată de regimul sovietic, abuzurile care au avut loc în teritoriile ocupate în timpul invaziei sovietice (28 iunie 1940 – 26 iulie 1941) în Basarabia, dar și în celelalte ținuturi românești, nordul Bucovinei și Ținutul Herța. 

”Regimul pe care l-au instaurat sovieticii în 1940 a fost unul criminal, doar în primul an de represalii a avut de suferit peste o sută de mii de persoane, care au fost nimicite, duse în gulagurile sovietice, torturate și schingiuite.  Venim cu documente noi privind represaliile asupra intelectualității, a scriitorilor artiștilor, preoților, deputaților din Sfatul Țării, cei care au decis asupra destinului Țării la 1918”, a declarat directorul ICR Chișinău, Valeriu Matei.

Expoziția  urmărește, pe baza documentelor de arhivă, desfășurarea evenimentelor începând cu semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, cu ultimatumul de la 26 iunie 1940,  până la eliberarea teritoriilor ocupate și reinstaurarea autorităților românești la Chișinău, la 26 iulie 1941, dar și represaliile ce-au urmat după 23 August 1944. Pictorul Andrei Mudrea, una din picturile căruia a fost inclusă în expoziție  este de părere că aceasta se adresează în primul rând generației tinere care ar trebui să cunoască adevărul.

”Cel mai important eu cred că este adevărul. Trebuie să cunoaștem în sfârșit cine suntem, ce limbă vorbim, să avem curaj să spunem acest lucru, cât de dureror nu a ar fi, cât de incomod nu ar fi pentru alții. Pentru Adevăr trăim, în numele lui visăm și naștem copii”, a declarat Andrei Mudrea.

Pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța,  teritorii ale statului român la acea vreme. În același an, pe o parte din teritoriul Basarabiei, fără județele Ismail, Chilia și Cetatea Albă din sud și județele Hotin, Cernăuți și Storojneț din nord, este înființată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Odată cu ocupația sovietică au început și represiunile împotriva populației locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău