Expoziție Glebus Sainciuc, 100 de ani „Aș face măști întregului glob pământesc”

  • 22 Iulie 2019 18:03
Expoziție Glebus Sainciuc, 100 de ani „Aș face măști întregului glob pământesc”

O expoziție tematică cu genericul ”Aș face măști întregului glob pământesc”, dedicată artistului plastic Glebus Sainciuc, la 100 de ani de la naștere, a fost inaugurată vineri, 19 iulie, la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa secției Colecție de Artă și Hărți, Svetlana Miron, a menționat că genericul expoziției este preluat dintr-un interviu acordat de către regretatul artist ziarului Flux” în anul 1998.

Potrivit Svetlanei Miron, expoziția cuprinde o serie de documente: cărți, albume, bibliografii, pliante, cărți poștale,  plicuri, care reflectă viața și activitatea artistului plastic basarabean Glebus Sainciuc, cunoscut ca cel mai original maestru al măștilor, un plastician al caracterelor omenești.

”Măștile sale reprezintă chipurile unor oameni bine cunoscuți – scriitori,  artiști, actori de talie națională și internațională pe care îi cunoștea personal, le studia caracterele, manierele, pentru a fi prezentate publicului. În cadrul acestei expoziții sunt prezentate și reproducerile lucrărilor sale de pictură din anii 1960, inclusiv renumita lucrare ”Masa Mare”. Un capitol aparte a fost dedicat Dinastiei Sainciuc. Au fost expuse documente care reflectă creația soției sale, pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, a fiului Lică Sainciuc. Un interes aparte îl prezintă albumul ”Mica istorie din albumul de familie, recent apărut la Editura ”Arc”, a subliniat Svetlana Miron.

Glebus Sainciuc s-a născut la 19 iulie 1919 la Chișinău. În anii 1942-1944 studiază la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din București. În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice din Chișinău. Artistul s-a manifestat plenar ca portretist. A creat portretele unor oameni iluștri, personalități ale artei, literaturii și culturii: soprana Maria Bieșu, scriitorul Ion Creangă, plasticianul Igor Vieru,  poetul Iulian Filip ș.a. A pictat portretul cântăreței de operă Maria Cebotari în perioada când numele ei era practic interzis la noi. Este apreciat și pentru impresionanta sa colecție de măști din papier maché, circa 300 de unități. Glebus Sainciuc s-a stins din viață la 16 octombrie 2012, la Chișinău, la vârsta de 93 de ani. El a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe str. Armenească din capitală.

Expoziția va fi deschisă până la 20 septembrie.

Expoziție Glebus Sainciuc, 100 de ani „Aș face măști întregului glob pământesc”

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău