Expoziție de tehnică agricolă, la Moldexpo

  • 13 Martie 2013 14:16
Expoziție de tehnică agricolă, la Moldexpo

O expoziție de tehnică agricolă s-a deschis miercuri, 13 martie, la Chișinău.

Fermierii, veniți din toate regiunile Republicii Moldova, au putut admira tehnică de ultimă generație, inclusiv tractoare de milioane de lei, având computere la bord, destinate agriculturii conservative. Agricultorii, la rândul lor, spun însă că își permit cu greu achiziționarea unor mașini atât de costisitoare. 

Cei cu care am discutat sunt doi agricultori veniți de la Cimișlia, interesați de noutățile din domeniu. Între cei care și-au expus tehnica am întâlnit și câțiva producători moldoveni, care se laudă cu tehnică ceva mai ieftină și mai accesibilă decât cea cea produsă în străinătate. Aceștia produc și utilaje pentru confecționarea brichetelor din biomasă, după cum ne-a arătat unul dintre producători, Ignat Țiganu.

Pe de altă parte, importatorii de tehnică agricolă din Statele Unite sau Germania, încearcă să atragă cumpărătorii cu utilaje ultramoderne, dar la prețuri care pornesc de la câteva sute de mii de lei și ajung până la câteva milioane. Directorul unei companii care importă tractoare din Germania, Sergiu Sclifos, spune că reușește să vândă aproximativ 10 asemenea mașini pe an, pe piața din Republica Moldova. Acestea mașini pot fi utilizate și în agricultura conservativă.

Între vizitatorii expoziției, am întâlnit și un grup de elevi ai școlii profesional-tehnice din Leova, aduși de profesorul lor, ca, cel puțin, să vadă tehnica de ultimă generație, pe care nu au posibilitatea s-o utilizeze în procesul didactic.

Expoziția Internațională Specializată de mașini, echipamente și tehnologii pentru sectorul agroindustrial MOLDAGROTECH, se va desfășura până pe 16 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău