Expoziție de stampă japoneză, la Muzeul Națională de Artă

  • 16 Ianuarie 2020 17:37
 Expoziție de stampă japoneză, la Muzeul Națională de Artă

O selecție importantă de 80 de lucrări – stampe japoneze color – au fost prezentate în cadrul unei expoziții la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM). Întreaga colecție a Muzeului cuprinde aproximativ 200 de lucrări. Xilogravurile color reprezintă cel mai popular tip de artă Ukiyo-e , „imaginile lumii plutitoare” , care au evoluat în Japonia între secolele XVII- XIX și care exprimă obiceiurile și cultura orașului nou, și ajung la maturitate în Edo – azi Tokyo, transmite IPN.

Vernisajul „Maeștri Ukiyo-e, de la perioada Edo la perioada Meiji” este inaugurată de către MNAM, Ambasada Japoniei la Chișinău și Fundația Japoneză. Stampele expuse reprezintă temele principale ale perioadei Edo, a ukiyo-e, între 1830 și 1860, dar cuprinde și teme ale marilor schimbări politice, sociale și artistice, care au avut loc în Japonia o dată cu începutul Restaurației Meiji în 1868, și consecvent în perioada Meiji (1868-1912).

În cadrul evenimentului de inaugurare, directorul Muzeului, Tudor Zbârnea, a declarat că expozițiile de stampă japoneză sunt organizate aproximativ o dată la trei ani, cu diverse tematici, dar nu atât de ample ca acest vernisaj. În opinia sa, stampa japoneză reprezintă splendida artă, finețe și rafinament cromatic, pe care doar japonezii l-au putut dobândi.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Ukiyo-e este o artă care cucerește iubitorii de frumos, iar culorile și compozițiile sale unice sunt foarte apreciate din punct de vedere estetic. De asemenea, Ukiyo-e este cunoscută în întreaga lume și a avut o influență mare asupra picturii și a meșterilor artizanali din Europa la sfârșitul secolului XIX și la începutul secolului XX. „Sunt convins că prin această expoziție vom oferi cetățenilor moldoveni oportunitatea de a se familiariza cu Ukiyo-e și de a-și aprofunda cunoștințele despre arta și cultura japoneză tradițională. De asemenea, va crește interesul pentru Japonia, ceea ce va întări și dezvolta în continuare relațiile de prietenie dintre țările noastre”, a declarat ambasadorul.
 
„Încă o dată constat că suntem totuși foarte bogați, noi cei din Moldova. Suntem bogați prin aceste capodopere de artă, inclusiv japoneză. Suntem bogați prin prietenii pe care îi avem, inclusiv în străinătate. Suntem bogați și prin oamenii care locuiesc aici în Moldova”, a notat ministrul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici.

Stampele au fost studiate și catalogate grație colaboratorului științific, profesor Rossella Menegazzo, de la Departamentul patrimoniului cultural și peisagistic al Universității din Milano, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în Republica Moldova și sub patronajul Japan Foundation. Rossella Menegazzo a menționat că expoziția a fost divizată în secțiuni, fiecare prezentând lucrările într-o ordine cronologică. Este vorba despre secțiunea „Peisaje și Locuri Faimoase (meisho-e)”, secțiunea „Femei Frumoase (bijin-ga) și actori ai teatrului Kabuki (yakusha-e)”, precum și secțiunea „Istorie, Eroi și Legende”.

Expoziția va fi deschisă vizitatorilor până pe 15 martie. Vineri, 17 ianuarie, va fi organizat seminarul despre Ukiyo-e, acesta fiind moderat de către profesorul Rossella Menegazzo de la Universitatea din Milano.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău