Expoziție de cărți cu forzațuri marmorate, inaugurată la Biblioteca Națională

  • 18 Februarie 2020 18:49
Expoziție de cărți cu forzațuri marmorate, inaugurată la Biblioteca Națională

O expoziție dedicată cărților cu forzațuri marmorate – „Când valurile prind culoare” a fost inaugurată la Biblioteca Națională. Este prima expoziție dedicată forzațurilor de epocă, realizate într-o tehnică specială, veche de 2000 de ani – tehnica marmorării, transmite IPN.

Forzațul este foaia care leagă blocul de carte cu coperta. Forzațul îndeplinește o funcție de protecție și una decorativă, ascunzând locul atașamentului copertei la blocul de carte. În vitrinele expoziției pot fi observate diferite modele de forzațuri marmorate: scoică franceză, pană de păun, buclă, marmoră turcească, forzațuri brocarte. Există, de asemenea forzațuri monocrome satinate.

Pentru expoziție au fost alese cărți din secolele 18-20, tipărite în Franța, Germania, Italia, România, Rusia.

Arta marmorării hârtiei își are originea în urmă cu aproximativ două mii de ani în China.  A devenit populară în secolul al doisprezecelea, în Japonia. Apărut în Europa, această artă a suferit diverse transformări. Fiecare țară a adaptat metodele și a ales propriile materiale și a schimbat rețetele în conformitate cu caracteristicile locale.

Expoziția poate fi vizitată până pe 12 aprilie, la galeria expozițională, secția Carte Veche și Rară, et. 1, bloc II.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău