Expoziție de artă și un master class folosind culori realizate din vin, la Filarmonica Națională

  • 26 Decembrie 2019 17:50
Expoziție de artă și un master class folosind culori realizate din vin, la Filarmonica Națională

O expoziție de artă, în cadrul căreia pictori consacrați au realizat un master class, folosind culori realizate din vin, a avut loc la Filarmonica Națională.

Expoziția organizată de Centrul de Artă ART Elit, directorul căreia, pictorița Elvira Cemârtan-Voloșin, a participat anul acesta la mai multe expoziții peste hotare - la Luvru, Franța, în Parlamentul Europei. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul unor companii de vinuri, pentru copii din categorii vulnerabile și a fost urmată de un concert de caritate. Detalii ne oferă Alina Rusu.

Mai multe genuri de artă s-au combinat în cadrul acestui eveniment, iar scopul a fost de a aduce bucurie în sufletul participanților, parte dintre ei copii și maturi cu dizabilități, sau copii din familii social-vulnerabile, a menționat moderatoarea evenimentului, scriitoarea Victoria Fonari. Ea a remarcat plăcerea participanților la atelierul de pictură, în care toți cei prezenți au contribuit la crearea unui tablou comun:

“Este un eveniment care a dunat, ași zice, trei arte. În primul rând, evenimentul se desfășoară la Filarmonica “S. Lunchevici”, care s-a deschis de data aceasta nu numai pentru un concert, dar și pentru o expoziție de pictură și de fotografie. Evenimentul e organizat de o asociație culturală, Art Elit, își propune drept scop ca prin valorificare artei să ajute și tinerii din categorii vulnerabile din Republica Molodva. Prin poze, forografii, poeme, fotopoeme, au venit să-și încerce pana, sau pensula, oameni de diferite vârste, pasiuni, ceea ce înseamnă că arta îi unește pe toți cu sufletul.

Am creat aici, în cadrul atelierului, un tablou, cu diferite culori, create cu ajutorul spumantului – și roșu și violet, albastru. E salutabilă idea de a valorifica acest element cristic, care este vinul, mai ales acum în ajunul sărbătorilor de iarnă… “

Pictorița Elvira Cemârtan-Voloșin, președintele asociației ArtElit, menționează că a devenit deja o tradiție organizarea unor evenimente caritabile în ajunul sărbătorilor de iarnă. Și în acest an, plin de impresii de pe urma participării la diferite evenimente internaționale,  pictorița  a dorit să-și transmită din energia sa pozitivă celor care au nevoie de ea cel mai mult:

“Art Elit este un centru non-profit, care colaborează cu mai multe organizații ce ne susțin în organizarea unor acțiuni de caritate. Am avut deja cîteva sute de expoziții, atât în R. Moldova, cât și în străinătate. Am fost invitată să fac  o expoziție personală în incinta Consiliului Europei. Dar fiind președintă a unui centrului cultural, am preferat să vin alături de colegii mei. Am prezentat artă decorative, grafică ș.a. După ce am venit cu CV-urile și lucrările, ne-au oferit un spațiu mult mai mare – holul Parlamentului european, unde am expus toate lucrările.  Tot în acest an am participat la un proiect în Statele Unite, dedicate mamei mele. Din lucrările realizate și apoi vândute, am procurat cărți, pe care le-am oferit copiilor din satele Moldovei…”

Ludmila Șișchin, director comitetului părinților al asociației copiilor cu dizabilități “Planeta Carității”, a menționat că pe viitor membrii ei își propun vor organiza mai multe evenimente, la care vor fi invitați toți doritorii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău