Expoziție comemorativă: 95 de ani de la nașterea artistei Eleonora Romanescu, vernisată la Muzeul Național de Artă

  • 09 Aprilie 2021 09:07
Expoziție comemorativă: 95 de ani de la nașterea artistei Eleonora Romanescu, vernisată la Muzeul Național de Artă

O expoziție comemorativă - 95 de ani de la nașterea artistei Eleonora Romanescu „pictură, grafică” va fi vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă.

Eleonora Romanescu, reprezentantă a generației de aur a artelor plastice din Republica Moldova, s-a născut la 26 aprilie 1926, în Leușeni, raionul Telenești, în familia lui Dumitru Romanescu și a Mariei Crăciun.

După școala primară din satul natal, își continuă studiile la Gimnaziul de Fete de la Chișinău (1937-1940), apoi urmează o perioadă la Liceul Reuniunea femeilor române (1941-1944). În anul 1944 se refugiază cu familia la Craiova. În perioada anilor 1945-1949 își face studiile la Școala de Arte Plastice Ilia Repin, (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice Al. Plămădeală).

Între anii 1955-1957 frecventează cursurile de restaurare (pictură) în cadrul Atelierelor Centrale de Stat „I.Grabari” de la Moscova. În anul 1957 începe activitatea la Muzeul de Artă din Chișinău, în calitate de custode principal, apoi ca pictor-restaurator.

În 1960 debutează ca pictor cu tabloul Șezătoarea. Înperioada 1969-1982 activează în calitate de profesor la Liceul Republican de Arte Plastice din Chișinău. În acea vreme, când se ducea o luptă aprigă împotriva religiei, Eleonora Romanescu resteaurează la Mănăstirea Răciula mai multe icoane, fiind salvate de către săteni dintr-un incendiu. În anii 1991-1992 restaurează iconostasul Capelei Seminarului Teologic din cadrul Universității de Stat din Republica Moldova. A pictat și iconostasul de la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Chișinău.

Compozițiile tematice și peisajele sunt omniprezente în volumul creativ al Eleonorei Romanescu, totodată, artista este captivată și de arta portretisticii. Unul dintre cele mai valoroase este „Portretul mamei”.

Eleonora Romanescu a fost decorată cu Ordinul Republicii Moldova, în 1996, iar în anul 2018 i se decernează Ordinul Meritul Cultural al României în grad de Comandor, Categoria C Arte plastice.

Gimnaziul din satul de baștină, Leușeni, îi poartă numele. În această școală, artista a organizat o expoziție permanentă, și a donat instituției 44 de lucrări.

În istoria mișcării artistice basarabene de după cel de-al II-lea Război Mondial, pictorița Eleonora Romanescu este una dintre personalitățile a cărei biografie se împletește în mod armonios cu epoca în care a trăit și a continuat activitatea artistică , astfel contribuind ca profesor la formarea unor generații de artiști , care la rândul lor, astăzi sunt creatori și profesori , alcătuind baza mișcării plastice din Republica Moldova.

Eleonora Romanescu s-a stins din viață la 4 noiembrie 2019, la vârsta de 93 de ani, fiind înmormântată la Cimitirul Central din Chișinău.

Expoziția va fi deschisă pentru public din 9 aprilie până la 8 mai 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău