Acord între Israel, Austria și Danemarca pentru dezvoltarea de noi generații de vaccinuri împotriva COVID-19

  • 04 Martie 2021 20:30
Acord între Israel, Austria și Danemarca pentru dezvoltarea de noi generații de vaccinuri împotriva COVID-19

Israel, Austria și Danemarca au anunțat joi seara oficial o alianță al cărei scop este dezvoltarea și producerea de noi generații de vaccinuri împotriva COVID-19, transmite AFP.

'Nu știm cât timp vaccinul va rămâne eficace. Este vorba despre șase luni, un an, doi ani, mai mult sau mai puțin, nu știm și, de aceea, trebuie să ne protejăm populațiile împotriva resurgenței pandemiei sau a mutațiilor', a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, într-o conferință de presă împreună cu cancelarul austriac Sebastian Kurz și cu premierul danez Mette Frederiksen.

În acest scop, cele trei țări vor lansa 'un fond de cercetare și dezvoltare' și 'începe eforturi comune pentru producerea de viitoare vaccinuri', a afirmat Netanyahu, fără a da detalii despre suma implicată sau despre capacitatea de producție dorită.

'Întreprindem toți cercetări promițătoare care vor deschide calea spre viitoarea generație' de dezvoltare biomedicală, a subliniat Mette Frederiksen, arătând că noua alianță 'va explora posibilitatea de cooperare în privința testelor clinice''.

Franța a criticat deja acest proiect de alianță, apreciind că cel mai adecvat pentru garantarea 'solidarității' în UE rămâne 'cadrul european'.

'Trebuie să cooperăm în acest dosar în cadrul Uniunii Europene (...) dar trebuie să cooperăm și la scară globală', a replicat la Ierusalim cancelarul austriac, remarcând că Israelul este 'prima țară din lume care face demonstrația că virusul poate fi învins'.

Grație unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, Israelul mizează pe o aprovizionare rapidă cu vaccinuri în schimbul furnizării de date medicale despre efectul lor asupra populației sale.

Acest acord a permis administrarea cel puțin a primei dozei de vaccin unui procent de peste 50% din cei 9,3 milioane de israelieni și efectuarea unei serii de teste pe scară largă ce au confirmat, până în prezent, eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNtech.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău