Expoziția „Nu dați vina pe haine”, inaugurată în muzeul Parlamentului

  • 27 Noiembrie 2019 16:40
Expoziția „Nu dați vina pe haine”, inaugurată în muzeul Parlamentului

O expoziție care vine să combată stereotipurile ce pun vina violului pe umerii femeilor și fetelor a fost inaugurată în muzeul Parlamentului. Expoziția cu genericul: „Nu dați vina pe haine” se desfășoară în contextul celor 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen și este organizată de către Centrul Internațional „La Strada”, transmite IPN.

Daniela Misail-Nichitin a argumentat oportunitatea inaugurării expoziției în incinta organului legislativ prin faptul că este un prilej de a identifica, împreună cu factorii de decizie și partenerii de dezvoltare, căile de ajustare a prevederilor legale naționale în vederea restabilirii în drepturi a victimelor infracțiunilor sexuale, conform standardelor internaționale în domeniu.

Prezentă la eveniment, Doina Gherman, președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice a Parlamentului, a venit cu un mesaj de condamnare a violenței sexuale, îndemnând comunitatea să sesizeze autoritățile dacă devin martori ai unei astfel de agresiuni. La Ministerul Justiției se află un proiect de lege care va îmbunătăți cadrul legal în ceea ce privește sancțiunile pentru violența sexuală.  Doina Gherman a recomandat femeilor victime să vorbească, să nu-și atribuie vina deoarece „nimic din ceea ce fac nu poate fi un argument pentru violența sexuală”.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, consideră că motivul violenței ar fi cultura profund patriarhală în Republica Moldova, unde femeile sunt percepute ca fiind o extensiune a bărbatului sau proprietatea acestuia. Cu acest lucru trebuie de luptat, spune Mihai Popșoi, iar prezența femeilor în viața politică și în procesul decizional este un pas înainte pentru a combate aceste percepții.

Reprezentantul Fondului ONU pentru populație în Moldova, Rita Columbia, a menționat că rata cazurilor de violență în Moldova este mai mare decât în țările din UE. Datele statistice confirmă că, de cele mai multe ori, agresorii sunt persoane apropiate victimelor. Rita Columbia a subliniat că se cer acțiuni axate pe schimbul de comportament, acțiuni care ar duce la prevenirea violenței. UNFPA va fi un partener al instituțiilor care vor face acest lucru.

Anne Coleman-Honn, șefa secției Politică și Economie la Ambasada SUA la Chișinău, a menționat că, pentru a combate fenomenul este necesar un efort comun, iar expozițiile de acest gen sunt importante pentru combate stereotipurile și a descrește frica victimelor violenței sexuale.

În primul semestru al anului 2019, la telefonul de încredere al Centrului „La Strada” au fost raportate 16 cazuri de violență sexuală. În 39% din cazuri au sunat victimele înseși, în celelalte cazuri – familia și rudele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău