Expoziția „Monumentele Basarabiei Furate”, vernisată la Muzeul Național de Istorie din Chișinău

  • 05 August 2021 09:46
Expoziția „Monumentele Basarabiei Furate”, vernisată la Muzeul Național de Istorie din Chișinău

Expoziția „Monumentele Basarabiei Furate” a fost vernisată pe 1 august 2021 la Muzeul Național de Istorie de la Chișinău.

Potrivit infoprut.ro, expoziția a fost organizată de către Asociația MONUMENTUM în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie de la Chișinău și cuprinde 31 de roll-up-uri care redau peste 35 de monumente interbelice edificate și restaurate în perioada 2009-2021 pe teritoriul R. Moldova.

Planșele sunt repartizate pe câteva tematici între care troițele sfinților basarabeni, busturile Regelui Ferdinand Întregitorul, monumentele grănicerilor români căzuți pe Nistru, cimitirele eroilor români din cele două războaie mondiale și monumentele închinate unor personalități marcante. Acestea redau secvențe fotografice din perioada interbelică, din munca de restaurare a monumentelor și de la evenimentele de inaugurare a acestora.

Totodată, planșa centrală redă o hartă fidelă a Basarabiei, peste care este suprapusă harta R. Moldova cu monumentele restaurate pe aceasta. Două din aceste planșe vorbesc despre două monumente care se află în proces de restaurare, fiind vorba de Cișmeaua Generalului Pavel Georgescu Ion și Statuia Reginei Maria din Chișinău.

Expoziția, organizată în contextul declarării anului 2021 de către Patriarhia Română drept „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, dar și a pastorației românilor din afara granițelor”, va fi deschisă până pe 31 august, iar în toamnă va putea fi admirată la Iași și București.

Amintim că Asociația Monumentum a fost înființată în anul 2018 de un grup de intelectuali din Chișinău și are drept scop principal restabilirea monumentelor interbelice din stânga Prutului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău