Expoziția internațională World Press Photo a fost lansată la Chișinău. Violența față de femei și copii, accesul la educație, consecințele crizei climatice sunt câteva din subiectele abordate

  • 10 Noiembrie 2022 08:09
Expoziția internațională World Press Photo a fost lansată la Chișinău. Violența față de femei și copii, accesul la educație, consecințele crizei climatice sunt câteva din subiectele abordate

Violența față de femei și copii, accesul la educație, consecințele crizei climatice sunt câteva din subiectele abordate în cadrul expoziției internaționale World Press Photo, lansată ieri, 9 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. „Anul acesta majoritatea istoriilor câștigătoare sunt spuse de fotografi care se află mai aproape de ele. 19 din cele 24 de proiecte premiate aparțin fotografilor originari din țările sau comunitățile de unde au fost fotografiate istoriile lor, devenite câștigătoare”, a menționat Marika Cukrowski, coordonator și manager al expoziției internaționale World Press Photo.

În expoziția din 2022, vizitatorii ar putea descoperi subiecte precum rezistența băștinașilor, efectele deja reale ale schimbărilor climatice și lupta globală pentru drepturile civile. „Aceste istorii oferă noi perspective asupra problemelor adesea ignorate și ne inspiră vizual. Niciun lucru nu exemplifică această tendință mai bine decât Fotografia anului 2022. Lucrarea realizată de fotografa canadiană Amber Bracken prezintă un memorial dedicat victimelor școlii rezidențiale Kamloops din Canada. Imaginea prezentată ne invită să comemorăm copiii care au murit și aduce această parte tragică a istoriei Canadei pe o scenă globală, chemându-ne să nu uităm de trecut și să apelăm la dreptate”, a menționat Marika Cukrowski.

Potrivit lui Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istoriei a Moldovei, expoziția merită o atenție deosebită din partea publicului larg care o va putea admira până pe data de 30 noiembrie. „Expoziția World Press Photo călătorește anual toată lume și ne onorează s-o prezentăm nu numai jurnaliștilor, dar și publicului larg care încă o dată va aprecia la justa valoare această expoziție de opere de artă veritabile. Sunt niște opere fotografice făcute cu așa succes și talent ca într-adevăr pot fi etalate ca opere de artă contemporană. În anul acesta expoziția este vernisată într-o sală absolut nouă, renovată recent”, a spus directorul muzeului.

Floris van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, a afirmat că prin această expoziție este promovat rolul important al jurnaliștilor în societate și al presei independente. „Noi sperăm că jurnaliștii din Republica Moldova vor continua să transmită informația veridică și să ofere viziune independentă privind ceea ce se întâmplă în lume, astfel încât locuitorii Republicii Moldova își vor putea forma opinia proprie asupra situației. Aceste principii ale mass-mediei independente vizează nu numai jurnaliștii din presa scrisă, dar și fotografii. Uneori o fotografie spune mai mult decât o mie de cuvinte. Eu sper că veți găsi aici fotografii care vă vor trezi interesul, vă voi pune pe gânduri și vă voi ajuta să vă formați o imagine asupra situației care se întâmplă la momentul actual în lume. Noi susținem presa independentă din Moldova, jurnaliștii și fotografii, le vom încuraja în continuare. Noi înțelegem că nu este atât de ușor să activezi pe o piață mediatică mică precum este în Moldova, unde există politicienii care nu vor să înțeleagă rolul important al presei”, a spus oficialul.

Nadine Gogu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, a menționat că interesul față de fotojurnalism crește. Este mult mai mare nu doar în rândul profesioniștilor, dar și în rândul publicului. Ea a spus că în cadrul expoziției sunt prezentate lucrări cu impact major asupra oamenilor. „Sunt lucrări care au putere să ne oprească în loc, să ne facă să ne punem întrebări, eventual să gândim la posibile soluții pentru problemele pe care le reflectă respectivele fotografii și în unele cazuri chiar să ne determine să acționăm. Chiar dacă unele imagini reflectă realitatea din alte colțuri ale lumii, subiectele abordate sunt la fel de relevante și pentru Republica Moldova. Vreau să îndemn colegii noștri fotojurnaliști să fie mai îndrăzneți, perseverenți, să participe la concursul respectiv. Dosarele pot fi depuse începând cu 1 decembrie anului curent”, a spus Nadine Gogu.

Anul acesta la concurs au fost expediate 64 823 de lucrări ale 4066 fotografi din 130 de țări din întreaga lume. Dintre acestea au fost selectați 24 de câștigători regionali și patru câștigători globali din 23 de țări, precum: Argentina, Australia, Bangladesh, Brazilia, Canada, Germania, Grecia, India.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău