Expoziția Internațională ”INFOINVENT 2023” și-a desemnat câștigătorii

  • 28 Noiembrie 2023 11:20
Expoziția Internațională ”INFOINVENT 2023” și-a desemnat câștigătorii

Circa 450 de invenții, proiecte inovaționale inedite și produse creative ale autorilor din 12 țări - R. Moldova, România, China, Polonia, Franța, Malaiezia, Taiwan, Cambodgia, Bulgaria, Belarus, Elveția și Belgia, au fost prezentate virtual în cadrul celei de-a XVIII-a ediției a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT", care s-a desfășurat zilele acestea la Chișinău, informează MOLDPRES.

Lucrările au fost expuse în cinci compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial; proiecte de inovare și transfer tehnologic, proiecte de cercetare, monografii; produse și servicii inovative; creația tinerilor și industrii creative. Comisia de experți și juriul expoziției au acordat trei Premii Naționale, 11 trofee și 295 de medalii (138 de aur, 80 de argint și 77 de bronz).

Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil” – cea mai prestigioasă distincție a EIS „Infoinvent” – a fost acordată academicianului Aurelian Gulea, membru al Secției științe exacte și inginerești a AȘM, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar, director al Laboratorului de cercetare materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică al Universității de Stat din Moldova, pentru activitate prodigioasă în domeniul cercetării și dezvoltării pe parcursul a peste 50 de ani și un portofoliu de peste 120 de brevete în domeniile chimiei coordinative, medicinei, chimiei biofarmaceutice etc.

Trofeul „Cel mai bun proiect de cercetare” la nivel național a fost acordat Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru proiectul „Stimularea magnetică transcraniană repetitivă multifocală în tratamentul pacienților cu migrenă” de Pavel Leahu și academicianul Stanislav Groppa (membru al Secției Științe ale Vieții a AȘM), iar Trofeul „Cel mai bun proiect de inovare și transfer tehnologic” la nivel național - Universității Tehnice a Moldovei pentru proiectul „Schimbător de căldură pentru panoul fotovoltaic termic” de Nicolae Covalenco, Mihai Tîrșu (membru al Secției științe exacte și inginerești a AȘM) și Ion Negură. Trofeul Agenției Naționale pentru „Cea mai bună monografie” la nivel național i-a revenit Academiei de Științe a Moldovei și Universității de Stat din Moldova pentru monografia „Arta metalelor. Portrete de creație ale meșterilor bijutieri din a doua jumătate a secolului al XX-lea - începutul secolului al XXI-lea” de dr. hab. Liliana Condraticova.

Medalia „Promotor al culturii calității în educație și cercetare” de gradul I a fost conferită doctorului habilitat Rodica Ciobanu (membru al Secției științe exacte și inginerești), pentru coordonarea elaborării lucrărilor științifice în care este abordată problematica respectării dreptului omului și bunei guvernări în Republica Moldova. Mențiunea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova „Produs inovativ de succes” a fost acordată Universității Tehnice a Moldovei pentru „Modelul de zbor al satelitului Tumnanosat”, autori dr. Viorel Bostan (membru al Secției științe exacte și inginerești), Valentin Ilco, Vladimir Melnic, Alexei Martiniuc, Vlad Varzaru, Nicolae Secrieru. La expoziția internațională „Infoinvent”, Academia de Științe a Moldovei a conferit trofeul „Cea mai bună creație a tinerilor”, care de această dată a ajuns la Mircea Zubcu și Valeriu Podborschi (în calitate de profesor) pentru lucrarea „Automobil electric modular” (Universitatea Tehnică a Moldovei). Întrucât la ediția actuală au participat foarte mulți tineri cu proiecte interesante, AȘM a decis să menționeze încă o lucrare realizată de un grup de tineri – Marina Malcoci și Maria-Eudochia Malcoci sub conducerea profesorului Angela Bezuțchi (Colegiul Tehnologic Național din Chișinău) pentru lucrarea „Colecția de portchei etnogalant”.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. INFOINVENT reprezintă un forum al proprietății intelectuale, creativității și inovării. Scopul evenimentului este susținerea activității de cercetare și inovare, atragerea investițiilor în activitatea de inovare și transfer tehnologic, promovarea proiectelor mixte privind valorificarea și implementarea rezultatelor creativității umane în economia națională, precum și dezvoltarea cooperării tehnico-științifice internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău