Expoziția „Ecourile războiului” s-a deschis în Republica Moldova

  • 10 Octombrie 2023 17:24
Expoziția „Ecourile războiului” s-a deschis în Republica Moldova

Expoziția „Ecourile războiului”, realizată de fotograful sirian, Omar Sanadiki, a fost deschisă publicului larg în incinta Muzeului Național de Istorie al Moldovei. Expoziția prezintă două războaie îndepărtate, dar strâns legate, în Siria și Ucraina. Fotografiile din Ucraina au fost realizate în luna iunie a acestui an și au fost aduse la Chișinău de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) în cadrul unui proiect de colaborare cu autorul. Expoziția „Ecourile războiului” va putea fi văzută la muzeu până la de 31 octombrie 2023.

 
Prin fotografiile sale captivante, Sanadiki oferă o călătorie vizuală reflexivă, care contrapune atmosfera turbulentă a războiului care a izbucnit în 2011 în Siria cu cea surprinsă în 2023 în Ucraina. Sanadiki documentează războiul din Siria chiar din prima zi, fotografiind distrugerile și viața locuitorilor din Homes, Aleppo și Damasc. Ideea expoziției s-a născut în Ucraina, în timpul unei instruiri pentru mass-media organizate de SEAE, la care a participat Sanadiki.
 
„În timpul vizitei în Ucraina și vorbind cu jurnaliștii ucraineni, m-am simțit inspirat văzând cum poporul ucrainean face față războiului. Mi-a adus aminte de poporul meu, de sirieni. De suferința și durerea noastră”, a menționat Omar Sanadiki în cadrul evenimentului de deschidere oficială a expoziției.
 
În cadrul a 10 povești intense, Sanadiki a combinat fotografiile pe care le-a făcut în Siria cu imagini din Ucraina, de la reacții personale la distrugerile cauzate de război, arătând interiorul caselor bombardate, mâinile care trec prin dărâmături în căutarea unor amintiri șterse și fragmente din viețile trecute. De asemenea, el ilustrează modul în care viața continuă în ambele națiuni, cu povești cotidiene ale familiilor, prietenilor și trecătorilor care trăiesc mai departe în Siria și Ucraina.
 
„Aceste fotografii reprezintă două experiențe îndepărtate, dar întrepătrunse, de război, suferințe și reziliență”, a declarat Aude Maio-Coliche, Director, Direcția Comunicare strategică și previziune, SEAE în cadrul deschiderii expoziției. „Ele depășesc granițele geografice, culturale sau lingvistice”.
 
Ambasadorul Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a afirmat: „Este foarte important să existe artiști care documentează acest rău, dar și umanitatea, felul în care viața continuă, cum se nasc și cresc copiii, chiar și pe fundalul caselor bombardate”.
 
„Pentru mine” - a adăugat Ambasadorul – „este și o amintire a faptului, că trebuie să fim de partea bună a istoriei. Cred că putem să ne mândrim cu faptul că Uniunea Europeană și Republica Moldova, atât în cazul Siriei, cât și în cazul războiului din Ucraina – a agresiunii militare neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei – sunt de partea corectă a istoriei, nu doar în vorbe, ci și în fapte”.
 
Expoziția „Ecourile războiului” este un exemplu al eforturilor Uniunii Europene de a continua discuția despre adevăratul cost al războiului. De asemenea, aceasta servește ca o reamintire că, până și în cele mai întunecate vremuri, spiritul uman rămâne neînfrânt, mereu rezistent, mereu plin de speranță.
 
Expoziția este rezultatul unei instruiri pentru mass-media care a avut loc în Polonia și Ucraina pentru jurnaliștii din afara Uniunii Europene, organizată de SEAE în această vară. Aceasta va rămâne expusă la Muzeul Național de Istorie al Moldovei până la 31 octombrie 2023.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău