Expoziția de cadavre umane ''Body Worlds'', care e un succes mondial, în vizorul anchetatorilor din Rusia

  • 24 Martie 2021 12:59
Expoziția de cadavre umane ''Body Worlds'', care e un succes mondial, în vizorul anchetatorilor din Rusia

Influentul comitet de anchetă din Rusia a demarat luni o investigație preliminară ce vizează expoziția de cadavre umane "Body Worlds", un succes mondial al specialistului în anatomie Gunther von Hagens, considerând că evenimentul ar putea să încalce "valorile morale" și legislația rusă, informează AFP.

Această instituție rusă, responsabilă cu realizarea celor mai importante anchete penale din țară, a dezvăluit că, "potrivit unor personalități publice, expoziția încalcă valorile morale, exprimă în mod clar o lipsă de respect față de societate și poate fi considerată insultătoare față de sentimentele religioase ale credincioșilor".

În consecință, directorul comitetului de anchetă, Alexander Bastrykin, le-a cerut subordonaților săi "să prezinte o evaluare juridică asupra conformității în raport cu legislația rusă a scopurilor, conținutului și ideilor acestei expoziții".

"Body Worlds" expune cadavre umane, prezentate în diverse ipostaze. Situată la granița dintre știință și artă, potrivit organizatorilor săi, expoziția dorește să le arate vizitatorilor complexitatea țesuturilor, mușchilor și nervilor care compun corpul uman.

Cadavrele sunt conservate folosind metoda "plastinației" a expertului german în anatomie Gunther von Hagens, supranumit "Doctorul morții", ce constă în conservarea corpurilor umane prin înlocuirea lichidelor și a grăsimilor cu o rășină plastică sau cu silicon.

Expoziția "Body Worlds" a fost prezentată în zeci de țări ale lumii începând din 1995 și declanșează cu regularitate scandaluri și controverse.

În 2015, autoritățile din districtul central din Berlin au încercat, fără succes, să împiedice deschiderea Muzeului Body Worlds, considerând că proiectul era contrar legislației regionale privind înhumarea.

Cadavrele expuse aparțin unor voluntari care le-au donat Institutului de Anatomie din Germania.

La Moscova, expoziția s-a deschis pentru public pe 12 martie și ar trebui să primească vizitatori până în ianuarie 2022. Ea este prezentată în parcul expozițional VDNKh, un spațiu exclusivist de vilegiatură din capitala rusă, construit în epoca fostei U.R.S.S. pentru a celebra marile realizări sovietice.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău