Expoziția ce prezintă perioada “Preistorie, istorie Antică - Evul mediu” din cadrul Muzeului Național de Istorie a fost redeschisă

  • 18 Februarie 2020 11:16
Expoziția ce prezintă perioada “Preistorie, istorie Antică - Evul mediu” din cadrul Muzeului Național de Istorie a fost redeschisă

Expoziția ce prezintă perioada “Preistorie, istorie Antică - Evul mediu” din cadrul Muzeului Național de Istorie a fost redeschisă, ieri, după o perioadă de restaurare și reparație. Mai multe piese au fost restaurate, expoziția fiind îmbogățită și cu unele rarități arheologice, recent descoperite.

Colega  noastră Alina Rusu a discutat cu doctorul în istorie Ion Tentiuc, șeful sectorului Arheologie al Muzeului, despre vestigiile muzeale ce evocă istoria îndepărtată a spațiului nostru:

 Circa 500 de piese au fost restaurate, iar altele au fost înlocuite în cadrul expoziției dedicate perioadei preistorice. Unele dintre vestigii au fost descoperite recent de grupuri de arheologi din Republica Moldova și de peste hotare și prezintă niște curiozități arheologice, cum ar fi vasul de dimensiuni mari, ce a fost descoperit cu 3-4 ani în urmă în Taraclia, ne relatează doctorul în istorie Ion Tentiuc, sef al sectorului Arheologie al Muzeului:

Unele vase au fost restaurate. Am etalat mai  multe piese din achizițiile noi, printre care câteva de o frumusețe deosebită. Spre exemplu din epoca bronzului – asta ar însemna cu 5-6 mii de ani în urmă- avem un topor de tipul „Borodino” de o frumusețe rară. Este prelucrat manual, dar realizat foarte măiestrit, pare a fi un obiect din zilele noastre – de o culoare uniformă, cu nervuri fine. Nu știu dacă sunt 10 asemenea în  Europă. Avem piese din ultimele săpături arheologice, spre exemplu un vas de o dimensiune cum nu s-a mai văzut în cercetările noastre, din epoca bronzului, descoperit la Taraclia – de un metru înălțime și un metru în diametru. A fost găsit în cadrul unei expediții arheologice comune, a Muzeului național de Istorie a Moldovei cu Universitatea din Berlin”, spune Ion Tentiuc.

Colecția de monede grecești și geto-dacice, de asemenea, face parte din vestigiile noi apărute în Expoziția de la Muzeul National de istorie. Deși geto-dacii nu aveau monedele proprii, ei le imitau pe cele grecești, fapt ce demonstrează dorința de a fi în rând cu civilizațiile avansate ale timpului, menționează cercetătorul coordonator la Muzeul de Istorie, Natalia Mateevici:

Insert monede O parte sunt copii, sunt foarte rar găsite la noi. De exemplu piesa cu numărul de inventar 10 este o monedă a insulei Tassos. Este de asemenea o imitație a geto-dacilor. Au realizat o matrice și cu ea băteau aceste monede. Este o încercare a lor de a intra în lumea greacă. Tindeau spre ceva mai bune, deci este un pas înainte pentru cultura geto-dacică în acea perioadă”, a menționat Natalia Mateevici.

Vizitatorii cu care a discutat reporterul Radio Chișinău au menționat că apreciază aspectul nou al ambianței în care sunt expuse vestigiile muzeale și au menționat că sunt bucuroși că au posibilitatea de a afla cât mai multe lucruri noi din istoria neamului, pe care trebuie să-l cunoaștem.

Muzeul National de Istorie deține un patrimoniu ce câteva sute de mii de piese din perioada preistorică, parte dintre ele fiind păstrate într-o arhivă special amenajată.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău