Expoziția „100 CELE MAI BUNE AFIȘE 21” revine în atenția publicului de la Chișinău

  • 04 Noiembrie 2022 12:44
Expoziția „100 CELE MAI BUNE AFIȘE 21” revine în atenția publicului de la Chișinău

Artă vizuală într-un nou format estetic revine în atenția publicului de la Chișinău. Expoziția de afișe „100 BESTE PLAKATE 21/100 CELE MAI BUNE AFIȘE 21” de la Muzeul Național de Artă al Moldovei prezintă interes pentru publicul larg și în special pentru experți în comunicarea vizuală, designeri, graficieni. Potrivit organizatorilor, mesajele afișelor reflectă spațiul social-cultural într-o manieră antropologică și sociologică transparentă pentru regenerarea consumatorului de cultură, transmite Radio Chișinău.

Aflată la cea de-a 3-a ediție în Rep. Moldova, expoziția este în atenția privitorului pentru demersul său artistic, după cum a sub

liniat șefa Relației cu Publicul de la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Elena Casiadi:

„Publicul are posibilitatea să interacționeze cu arta care rămâne încă neortodoxă un pic pentru spațiile muzeale. Are posibilitatea de a vedea cumva progresul design-ului în cee ace privește artele digitale și tehnologiilor în artă - care este rolul lor. Deci publicul are posibilitatea de a interacționa cu o lume artistică un pic diferită de ceea ce vede de obicei la muzeu. Și deja e o tradiție care s-a format la noi – 100 cele mai bune afișe germane, și aici vorbim despre cultura germane pe larg.”

Curatoarea expoziției, Valeria Barbas, a spus pentru Radio Chișinău că expoziția prezintă o panorama a unei tendințe de actualitate din arta afișului, care aduce multe conotații educative. Tematica afișului devine tot mai independentă, transmite valoarea artistică a realității augmentative. Afișul a fost un instrument explorat în fenomenul de propagandă și pentru circulației informației, mai spune Valeria Barbas:

„(Expoziția n.r.) are o conotație educativă și de inspirație, de stimul pentru tinerii, studenții din Rep. Moldova. Este de remarcat faptul că printre cele 100 de afișe selectate în concurs, 20% aparține studenților, cee ace mi se pare un lucru foarte important pentru dezvoltarea tinerilor din Rep. Moldova.”

Directoarea Centrului Cultural German Akzente, Goethe-Zentrum Chișinău, Corina Gârlă a spus pentru Radio Chișinău că expoziția are rolul de a educa esteticul atenției în spațiul public aglomerat și suprasolicitat de semiotica din arta afișului. În expoziția din anul acesta se explorează teme precum egalitatea femeilor, tema războiului, afișe elaborate pentru instituții de cultură, a subliniat Corina Gârlă.

 „100 CELE MAI BUNE AFIȘE 21” este o expoziție concurs despre arta afișului care a apărut în Germania, 1966, urmărind promovarea culturii germanice în spațiul european.

Acest concurs ia amploare în 1990, la înființarea Asociației Designerilor Grafici, care vine cu inițiativa de a organiza, pentru prima data acest concurs de afișe în Germania reunificată. Astfel, acesta se extinde treptat, cu participarea graficienilor din țările vorbitoare de limbă germană, precum Austria, Elveția și Germania.

Expoziția de la Chișinău va fi deschisă publicului până pe data de 13 ianuarie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău